Ők azok, akik bármit el tudnak érni Orbán Viktornál

politika
2016 március 14., 06:37
comments 97

Erős belépője volt Körtvélyesi Attilának, Nagykőrös alpolgármesterének, akiről kiderült, hogy a háttérből ő mozgatja Orbán Viktort, legalábbis ha kvótás népszavazásról van szó. Majd kiderül, hogy egyszámos előadó-e vagy igazi slágergyáros, és belép-e abba a bűvös körbe, amelynek tagjai

bármikor bármit kérhetnek Orbán Viktortól.

Lehetne belőle az új Lezsák Sándor, aki minden évben több száz milliót kap a csak számára annyira kedves lakitelki népfőiskola működtetésére, és milliárdokat épületek rekonstrukciójára és fejlesztésére. Ez az a hely, ahol azeri, baskír, belarusz, grúz, kazah, kirgiz, tatár, türkmén, ujgur és üzbég nyelven oktatnak erre igényt érző tömegeket. Amikor Lezsák éppen a Fidesszel szemben indított jelölteket 2014-ben, akkor Kósa Lajosnak volt egy őszinte kirohanása: „Mi nem tehetünk róla, hogy Lezsák úr olyan infrastruktúrát tart fenn, amelyet nehéz működtetni és bírni anyagilag. Én nem egyszer voltam a Lakitelek Népfőiskolán, és mindannyiszor az jutott eszembe, uram isten, miként tudják ezt fenntartani!” Azóta szerencsére rendeződött a viszony, és újra dől az állami pénz Lezsák pénznyelőjébe (december, március). Ahol lesz hungarikum szálloda is. 

Az itt következő három ember viszont nem csak nagyhangú nyilatkozatokat tehet hatalmas befolyásáról, hanem ők tényleg bármit el tudnak érni Orbán Viktornál.

Fekete György

photo_camera Fekete György és Balog Zoltán. Fotó: MTI

Megmosolyognivaló szervezet volt 2010 előtt a Magyar Művészeti Akadémia, de a kormányváltás pillanatában bekövetkezett az, ami még sok meggyőződéses jobboldali értelmiségi számára is meglepő volt:  bekerült az alaptörvénybe, megkapta a Pesti Vigadót, majd a Műcsarnokot, és azóta egyszerűen nincs megállás, csak kimondják, mit szeretnének, és az úgy is lesz. 

Rámozdultak a Magyar Újságírók Országos Szövetségének volt székházára az Andrássy úton, mert a Vigadót kinőtték és a Budaleszi úti Hild-villa is az övék lett, ahol MMA tudományos intézete, a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet kap helyet. Hogy mit kutatnak majd, arról idézzük Fekete Györgyöt

„Nyolc referatúrát állítottunk föl egy-egy emberrel: nekik először is azt kell kutatni, hogy mit kell kutatni.” 

Már az MMA delegálja a Nemzeti Kulturális Alap kuratóriumi tagjainak harmadát, és ezzel óriási befolyása van a magyar kulturális élet pályázati pénzeinek elosztására. 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely / MTI
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely / MTI

Eközben az MMA tagjainak illetményét 2022-ig annyira megtolják, hogy azok elérjék a Magyar Tudományos Akadémia életjáradékának szintjét. Az akadémiára már most is évi 6,6 milliárd forintot költ a kormány. 

„A Magyar Művészeti Akadémia a magyar népesség boldogságérzetének javítására hivatott.”

A Magyar Művészeti Akadémia még a közoktatási kerekasztalhoz is meghívást kapott, Fekete György meg is mondta őszintén, hogy ő elégedett az oktatással. 

Matolcsy György

Orbán Viktor még Chikán Attilával kezdte első kormányzását 1998-ban, de aztán az új idők új embereként érkezett 2000. január elsején Matolcsy György a gazdasági miniszteri székbe. Elődje, Chikán Attila - sok hagyományosan gondolkodó közgazdásszal együtt - annyira nem hisz a legendás matolcsyzmusban, Orbán Viktor viszont igen és mostanában az utóbbi számít. Ráadásul nagy csibészek ezek ketten: Orbánnal ketten verték át a világot 2011 őszén, amikor bejelentették,, hogy visszahívják az IMF-et, de ezt egy pillanataig sem gondolták komolyan, csak akkor még hittek nekik. 

photo_camera

Matolcsy örökös gazdagsági miniszter lehetett volna, de kinézte magának a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztját, meg is kapta azt Orbán Viktortól. 

Ami azóta történt, azzal megújította mindazt, amit a jegybankról és annak elnökéről addig gondolt a világ. A nemzeti bank milliárdokért vesz budai villákat, palotákat és üdülőket, és nem filléreskedik. Végre kiderült, hogy az MNB is lehet műkincskedvelő. Matolcsy aztán megmenti a Corvinust és Kecskeméten egy főiskolát indít, ahol matolcsyzmust lehet majd tanulni. El tudja intézni, hogy legyen külön fegyveres gárdája, lényegében testőrsége a Nemzeti Banknak, a migráció miatt. Kiadatja a saját könyvét, az MNB egyik alapítványa borboltot nyit a budai Várban Mészáros Lőrinc és az Elios részvételével.

Ha kell, Polt Péter legfőbb ügyésszel ebédel, hogy feljelentésekről beszélgessenek. Kijárta, hogy 2,3 millióról 5 millióra emelkedjen a saját fizetése. Erre minden bizonnyal szüksége is van, mert az eddig fizetéséből nem sikerült gyarapodnia, a cége pedig nem megy jól

Előadásai továbbra is erősek, legutóbb arról beszélt, hogy a gazdaságpolitikai fordulat záloga gyakorlatilag egyedüliként a miniszterelnök, Orbán Viktor.

Most éppen Orbán Viktor felkérésére azon dolgozik, hogy Magyarország utolérje Ausztriát. Ez szerinte sikerülni fog, a számok mást mutatnak, de ez nem szokta zavarni Matolcsyt. 

De ami mégiscsak a legfontosabb, elintézte hogy ne csak eltapsolhasson 250 milliárd forint zsebpénzt az MNB az alapítványain keresztül, úgy, hogy azzal el sem kell számolnia a nyilvánosság felé. Olyan nincs, hogy Áder János zavarórepülése megakadályozza Matolcsy Györgyöt a terveiben. 

Mocsai Lajos

Négy olimpián, valamint 11 világ- és Európa-bajnokságon vett részt a férfi és a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként. Győzni nem győzött, de ezüstérme van olimpiáról és világbajnokságról is. 

photo_camera

Mocsai Lajos nem tud olyat kérni Orbán Viktortól, amit ne kapna meg. Legyen az Nemzeti Kézilabda Akadémia Balatonbogláron, az önállóvá váló Testnevelési Egyetem rektori címe, professzori kinevezéssel, akár úgy is, hogy ehhez törvényben kell könnyíteni a felvételeket a számára, aztán a TE jelentős megtámogatása, az év végén Mocsai Lajos egyeteme, a Testnevelési annyi pénzt kapott, mint amennyit felsőoktatású intézmény fejlesztésre az utóbbi két évben nem, majd a leégett csarnok helyén óriási fejlesztések megindítása 36 milliárdért, az útban lévő Sportkórház kipaterolásával együtt. És most a Déli Pályaudvar halálra ítélésekor derült ki, hogy a felszabaduló terület hasznosításánál elsősorban a Mocsai Lajos vezette Testnevelési Egyetemmel kell egyezkedni. 

Legalábbis Orbán Viktor arra utasította az emberi erőforrások miniszterét, hogy „a Déli pályaudvar üzemi pályaudvari részén megvalósítandó sport és szabadidős célú városfejlesztés részletes koncepcióját (előzetes talajmechanikai szakvéleménnyel és előzetes környezetvédelmi hatástanulmánnyal), továbbá megvalósíthatósági tanulmányát (tervek előzetes költségbecsléssel, későbbi tervezésre és kivitelezésre való közbeszerzésre előkészítve) a  forrás rendelkezésre állását követően a Testnevelési Egyetem, valamint szükség esetén a  nemzeti fejlesztési miniszter útján a  MÁV Zrt. bevonásával készítse el, majd terjessze a Kormány elé”.

Eszerint a Sportkórház területe után az értékes, jó helyen lévő pályaudvari területen is megvetheti a lábát a Testnevelési Egyetem.

photo_camera Fotó: AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.