Mindenki nyugodjon meg: mától a NAV-ban szakértői munkacsoport vizsgálja a Panama-papírokat

POLITIKA
2016 április 08., 13:26

Orbán Viktor miniszterelnök kérésére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elrendelte a magyarországi offshore-szálak azonnali, egyenkénti kivizsgálását a NAV-nál.

A NAV ma megkezdte az ún. Panama-papírok dokumentumaiban érintett magyar állampolgárok és cégek vizsgálatát. Az offshore-ügyek felgöngyölítése érdekében a NAV-on belül szakértői munkacsoport kezdte meg a magyar vonatkozású információk elemzését – közölte a NAV.

Az adó- és vámhivatal teljes eszközrendszerével szisztematikusan, a magánszemélyeket és cégeiket is érintően az vizsgálja, történt-e Magyarországon adóeltitkolás.

Valóban nagy kérdés, hogy történt-e, tekintve, hogy a kormány külön számlát hozott létre a bűncselekményekből származó, eltitkolt, külföldön tartott pénzek hazahozatalára.

A hatályos előírások szabályozzák azt, amikor egy Magyarországon ténylegesen tevékenykedő cég azért, hogy kevesebbet, vagy egyáltalán ne adózzék, a nyereségét egy másik országba, adott esetben egy adóparadicsomba csoportosítja át, majd onnan – osztalék formájában – Magyarországra visszahozza. A magánszemélyek ilyen cégektől szerzett jövedelmeinek adózását is szigorúan rögzíti a törvény. Az így szerzett jövedelem után nemcsak 15 százalékos szja-t, hanem 27 százalék ehot is fizetni kell.

Most egyébként a fél nyugati politikusvilág a kezét tördeli a Panama Papers miatt. Obama, Merkel, az OECD, mindenki megígérte, hogy most majd fellépnek az adóelkerülők ellen. Mintha eddig nem lett volna nyilvánvaló, hogy ez megy.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.