Mindenki nyugodjon meg: mától a NAV-ban szakértői munkacsoport vizsgálja a Panama-papírokat

Orbán Viktor miniszterelnök kérésére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elrendelte a magyarországi offshore-szálak azonnali, egyenkénti kivizsgálását a NAV-nál.

A NAV ma megkezdte az ún. Panama-papírok dokumentumaiban érintett magyar állampolgárok és cégek vizsgálatát. Az offshore-ügyek felgöngyölítése érdekében a NAV-on belül szakértői munkacsoport kezdte meg a magyar vonatkozású információk elemzését – közölte a NAV.

Az adó- és vámhivatal teljes eszközrendszerével szisztematikusan, a magánszemélyeket és cégeiket is érintően az vizsgálja, történt-e Magyarországon adóeltitkolás.

Valóban nagy kérdés, hogy történt-e, tekintve, hogy a kormány külön számlát hozott létre a bűncselekményekből származó, eltitkolt, külföldön tartott pénzek hazahozatalára.

A hatályos előírások szabályozzák azt, amikor egy Magyarországon ténylegesen tevékenykedő cég azért, hogy kevesebbet, vagy egyáltalán ne adózzék, a nyereségét egy másik országba, adott esetben egy adóparadicsomba csoportosítja át, majd onnan – osztalék formájában – Magyarországra visszahozza. A magánszemélyek ilyen cégektől szerzett jövedelmeinek adózását is szigorúan rögzíti a törvény. Az így szerzett jövedelem után nemcsak 15 százalékos szja-t, hanem 27 százalék ehot is fizetni kell.

Most egyébként a fél nyugati politikusvilág a kezét tördeli a Panama Papers miatt. Obama, Merkel, az OECD, mindenki megígérte, hogy most majd fellépnek az adóelkerülők ellen. Mintha eddig nem lett volna nyilvánvaló, hogy ez megy.