Újabb másfél milliárd forintot költ a kormány a VMSZ programjára

POLITIKA
2016 április 12., 17:47
comments 28

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent egy kormányhatározat, amivel kormány egyszeri átcsoportosításként

a rendkívüli intézkedésekre szolgáló tartalékokból újabb 1,5 milliárd forintot csoportosított át a Vajdasági Magyar Szövetség gazdaságfejlesztési programjának megvalósítása érdekében.

Szerbiában egyébként április 24-én parlamenti választásokat tartanak.

Nem most kapnak először

A VMSZ a Fidesz szerbiai szövetségese, Orbán Viktor tavaly decemberben a Magyar Állandó Értekezleten elmondta, hogy a kormány nemzetpolitikájának nem érdeke, hogy a Délvidéken a VMSZ mellett más politikai erők is labdába tudjanak rúgni. Hozzátette, hogy az ilyen törekvéseket kifejezetten károsnak tekintik.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke - Fotó: MTI/Molnár EdvárdA miniszterelnök ezzel magyarázatot adott arra, hogy nem sokkal korábban, tavaly novemberben a magyar kormány miért jelentette be, hogy 50 milliárdos keretet biztosítanak a szövetséges párt gazdasági programjának megvalósítására.

A keret nagy részét az Eximbank által biztosított hitelprogram teszi ki, közel 30 milliárdos összeggel, a további 20 milliárdot vissza nem térítendő állami támogatás formájában oszthatja szét a párt pályázatok formájában.

A magyar kormány a pályáztatást levezénylő intézményrendszert is a VMSZ-re bizta, a párt pedig nagyrészt a saját embereiből állította össze a pénzek elköltését ellenőrző testületet.

Egy novemberi kormányhatározatban a kormány már meghatározta a VMSZ programjára szánt pénzek kifizetési ütemét. Ekkor a stratégiában megfogalmazott célok megvalósításához 2016-ban 5 milliárd, 2017-ben 7,5 milliárd, 2018-ban 7,5 milliárd forint összegű költségvetési keretet biztosít vissza nem térítendő támogatás formájában biztosítanak.

Az intézményrendszer felállításához és működtetésének elindításához 2015-ben 80 millió , 2016-ban 150 millió, míg az intézményrendszer további működéséhez 2017-től évente 100 millió forintot szánnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.