Jobbik: A fideszes képviselők és ismerőseik maffiaszerű céghálózatot működtetnek

Tbg
POLITIKA
2016 április 16., 12:33
comments 62

A Fideszben nemhogy lejárt volna az offshore-lovagok kora, hanem soha nem látott mértékben megnőtt az offshore-érdekeltek száma, mondta Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott: az elmúlt napok eseményei "abba az irányba mutatnak", hogy fideszes képviselők, fideszes állami cégek vezetői, igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai, fideszhez köthető rokonok, barátok, családtagok, "olyan, sokszor, egymáshoz kapcsolódó, maffiaszerű céghálózatot működtetnek, amelyek a közpénzek megcsapolásából szerzett vagyonokat offshore-cégeken keresztül viszik ki az országból" és próbálják meg eltüntetni a magyar hatóságok és a magyar közvélemény elől.

Mint mondta, újabb két fideszes prominens "bukott le" offshore-cégekkel: az egyik Kerényi János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a másik Hartmann Péter, az MVM Zrt. igazgatósági tagja.

Mint mondta, Kerényi János arra is hivatkozik, hogy nem csináltak titkot belőle, a felesége által vezetett vendéglátócég adatai benne vannak felesége vagyonnyilatkozatában. Csakhogy a feleség nyilatkozata titkos, egy zárt borítékban van az Országgyűlés illetékes bizottságánál.

A vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos problémák miatt a jövő héten olyan javaslatot nyújt be a Jobbik, amely szerint amennyiben egy képviselő javítja vagyonnyilatkozatát, azt azonnal hozzák nyilvánosságra az Országgyűlés honlapján.

A javaslat szerint a javítás automatikusan vagyonnyilatkozati eljárást is jelentene, vagyis a bizottságnak meg kellene vizsgálnia, miért javította nyilatkozatát a képviselő, és ellenőriznie kellene a nyilatkozat összes adatát.

Hartmann Péterrel kapcsolatban utalt arra: néhány napja "leleplezték" Maróth Gáspárt, a HM EI Zrt. elnökét, aki ciprusi hátterű offshore-cégek tulajdonosa, és akinek barátja az MSZP-hez köthető Weisz Imre, valamint Incze Zsolt, Orbán Viktor miniszterelnök volt gimnáziumi osztálytársa, aki mások mellett az MVM Zrt. felügyelőbizottságának is tagja.

Mint mondta, Incze cégei között feltűnik egy Green-Invest nevű cég, ami felbukkan Hartmann cégénél, a Geothermal Internationalnál is.

"Mikor jön el a pillanat, amikor a miniszterelnök úgy érzi, véget kellene vetni az offshore-lovagok korának?"

- tette fel a kérdést Szilágyi.

Bár 2010-ben a miniszterelnök azt mondta, lejárt az offshore-lovagok kora, a Fideszben és a Fidesz környékén soha nem látott mértékben megnőtt az offshore-érdekeltek, a korrupciógyanús esetekbe keveredettek száma, "és azoké, akik a közbeszerzési eljárásokat, pályázatokat sora nyerik", és ehhez nem kell mást tenniük, mint a Fideszhez hűnek lenniük "és közeli barátokat kell szerezni a kormány közeléből."

Azzal kapcsolatban, hogy Schiffer András, az LMP frakcióvezetője bejelentette, vitanapot kezdeményez az offshore elleni fellépésről, közölte: a vitanapon részt vesznek, és ha az LMP törvénymódosítást nyújt be a témában, akkor a szöveg ismeretében döntenek a támogatásáról.

Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a Jobbik oktatási szakértője Menyhét Ildikó, akit gyermekbántalmazással vádolnak, a politikus leszögezte: elítélik a családon belüli erőszakot és a gyermekek elleni erőszakot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.