Matolcsyék szerint ők nem szórták szét a pénzt, csak befektették

POLITIKA
2016 április 23., 10:25
comments 228

Miután péntek este az MNB által létrehozott Pallas-alapítványoknak nyilvánosságra kellett hozniuk, hogy mégis, mire kötöttek szerződéseket, majd a dokumentumokból kiderült, hogy a pénzből jutott bőven többek között

  • a Matolcsy György unokatestvéréhez tartozó VS.hu-nak;
  • a Matolcsy titkárnője által írt könyv kiadására, reklámozására,  románra/csehre/ukránra/lengyelre fordítására;
  • a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodának, Garancsi Istvánhoz, Tiborcz Istvánhoz és Mészáros Lőrinchez köthető cégeknek is.

Erre szombaton a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány közleményt küldött az MTI-nek, hogy a helyzetet magyarázzák:

Szerintük semmilyen alapítványi pénz nem tűnt el, sőt még növelték is vagyonukat az alapítványok. Megjegyzik, hogy az alapítványok vagyona alapításuk óta 830 millió forinttal növekedett. Erre alapozva kifejtik, hogy

már csak ezért sem lehet szó a vagyon szétszórásáról vagy elherdálásáról, mert ők csak befektették a pénzt.

A befektetések hozamát pedig felhasználhatják a működésük során. Hozzáteszik, hogy valamennyi alapítványi szerződés megkötése jogszerűen történt meg.

A közlemény szerint „a Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a 2016. március 31-i állapot szerinti vagyon értéke 267,23 milliárd forintot tesz ki, a hat alapítvány összesen 197,3 milliárd forintot magyar állampapírban, 7,76 milliárd forintot bankbetétben, 24,47 milliárd forintot ingatlanban tart, míg 37,7 milliárd forintot cégrészesedésbe fektetett be.

Kiemelik azt is, hogy alapításuk óta a Pallas Athéné Alapítványok jelentős ingatlanvagyonra tettek szert,

az ingatlanok jelenleg is folyó felújítási munkáinak célja a nemzeti célokat szolgáló értékteremtés és a közösségi vagyon gyarapítása.

Akkor ezt miért akarták annyira eltitkolni?

Teljesen érthetetlen, hogy ennyi jó szándék mellett, hogy juthatott eszébe 118 fideszes és KDNP-s képviselőnek megszavazni Bánki Erik törvényjavaslatát, ami alapján nem ez a folyton csak gyarapodó közösségi vagyon elvesztette volna a közvagyon jellegét.

Ha pedig március végén az Alkotmánybíróság véletlenül nem kaszálta volna el az egészet, ahogy van, most fogalmunk sem lehetne arról, mennyi mindent tesznek a Matolcsy-alapítványok a nemzeti célokat szolgáló értékteremtésért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.