Matolcsy György nem mond le

Miután péntek este a Magyar Nemzeti Bankhoz tartozó alapítványok végül kénytelenek voltak kitenni szerződéseik egy részét az internetre, egymást érik a botrányos felfedezések. Például kiderült, hogy félmilliárd forintnyi közpénz ment a vs.hu és az Origó kiadójához, ami miatt a vs.hu szerkesztőségének nagy része hétfőn fel is mondott.

Kiderült az is, hogy a pénzszórás nagy nyertese Matolcsy unokatestvére, Szemerey Tamás volt, aki különféle cégeken keresztül szépen hasított abból a pénzből, aminek közpénz-jellegét Matolcsyék próbálták elveszejteni, az egész folyamatot pedig titkosítani.

A Világgazdaság ezért kérdéssel fordult a jegybankhoz, az iránt érdeklődve, hogy Matolcsy György nem tervez-e lemondani.

Az MNB pedig válaszolt, mégpedig azt, hogy

„az alapítvány megalapítását és bírósági bejegyzését követően önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet, amely független az alapítójától, és amelynek ügyvezetését a kuratórium látja el.”

Majd hozzátették:

„Az MNB alapítói jogai nem terjednek ki az alapítványok cél szerinti tevékenységéhez kapcsolódó konkrét pályázati és támogatási döntések meghozatalára vagy befolyásolására.”

Ugyan a jegybank nem adott egyértelmű választ, de ezek alapján úgy tűnik, Matolcsy nem mond le.

Hétfőn kiderült az is, hogy Orbán Viktorban fel sem merült, hogy bármiféle lépést kéne tennie az alapítványok gazdálkodásának ügyében. Mint Havasi Bertalan kérdésünkre megírta, a „A hatályos magyar és európai jogszabályok értelmében a kormány semmilyen módon nem befolyásolhatja a jegybank vagy alapítványai tevékenységét, így ez a kérdés törvényesen fel sem merülhet.

További érdekesség, hogy Polt Péter felesége ellenőrizte a Matolcsy-alapítványok gazdálkodását, mikor elkezdték szórni a pénzt. Erről itt írtunk többet.