Az OECD főtitkára gratulált a magyar gazdaság növekedéséhez

A világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő OECD nyilvánosságra hozta legújabb országjelentéseit. Ebben alapvetően pozitívan írtak Magyarországról, de szerintük néhány fontos kihívással még szembe kell néznie az országnak.

Angel Gurría, a szervezet főtitkára még gratulált is Magyarországnak a 2012 óta folyamatos gazdasági növekedéshez.

Az ország előtt azonban így is vannak még megoldandó problémák, nevezetesen az, hogy minél nagyobb csoportok profitáljanak a növekedésből.

A mostani növekedést főleg az export hajtja, de az OECD szerint a középtávú siker érdekében ösztönözni kellene a kis- és középvállalkozások beruházásait is.

Ezen kívül az OECD komolyan kritizálta a magyar oktatási és szakmai képzési rendszert, mert az szerintük nem tudta tartani a lépést az elmúlt évek világgazdasági átalakulásaival. Ezen kívül a magyar egyetemek sem teljesítenek jól. Ugyan sokan iratkoznak be, nagyon kevesen szereznek diplomát, sőt a végzési arány a legalacsonyabbak között van a OECD-tagállamai között.

Gondjuk volt azzal is, hogy kevés fiatal anyuka talál vissza a munkaerőpiacra, hogy az elvándorlás komoly munkaerőhiányt okoz bizonyos szektorokban, és hogy több magyar gazdasági szegmensben jogszabályok torzítják a piaci versenyt.

Varga Mihály gazdasági miniszter már sajtórájékoztatón reagált az OECD-jelentésre, de ő csak a jó részeket hallotta meg. Szerinte

az OECD jelentése visszaigazolja a Magyarország által elért gazdasági eredményeket.