Oroszország koncertet rendezett Palmürában, miközben a bombázói civileket öltek egy szíriai menekülttáborban

2016 május 6., péntek 17:11
148

Csütörtökön légitámadás érte a szír-török határ közelében fekvő Szamarda város menekülttáborát. Több forrás is már a legelejétől fogva arról írt, hogy az orosz légierő vagy Bassár al-Aszad szíria elnök hadsereg hajthatta végre a légicsapást. A tábort azonban nem sokkal később újabb légitámadás érte, miközben már folyt a túlélők kimenekítése. Elemzők szerint az ilyen követő támadások inkább az orosz légierő módszereire vallanak. Egyelőre nem tudni pontosan az áldozatok számát, de több tucatnyi civil meghalt a bombázásban.A tábor megtámadása azért lehetett az orosz és a szíriai hadsereg érdeke, mert itt vezet az egyetlen, még nem lezárt út a kormányellenes erők által ellenőrzött Aleppóból a török határhoz. Aleppó maradt az Aszad elnök és az ISIS ellen egyaránt harcoló ellenzék utolsó bástyája. A várost elszántan ostromolták a kormányerők.

A bombázás közben az orosz állami média nagyszabású komolyzenei koncertet szervezett az ISIS-tól néhány hete visszafoglalt Palmüra romjai között. Palmüra egy világörökségi védelem alatt álló romváros, a közel-keleti kultúra és az emberi civilizáció egyik legfontosabb műemlékegyüttese, ami az ISIS súlyosan megrongált.

A koncerten feltűnt Putyin lányának keresztapja, a panamai offshore-botrányból is ismert Szergej Roldugin csellista is. A zenekart pedig Putyin régi támogatója, Valerij Gergiev karmester vezényelte.

Az orosz állami média egész Oroszországban élőben közvetítette a koncertet, ezzel hirdetve a civilizáció győzelmét a barbárság fölött.

Philip Hammond brit külügyminiszter különösen gusztustalannak nevezte a rendezvényt.

A brit politikus szerint az orosz állami média a koncertet nyilvánvalóan arra próbálta meg felhasználni, hogy elterelje a figyelmet a menekülttábort ért légicsapásról és a támadás civil áldozatairól. Így pedig nem a civilizáció győzelmét hirdeti a zene, hanem a képmutatásét. (The Interpreter)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt