A nagy érdeklődés miatt mondta le a Liget-projekt a Néprajzi Múzeum tervpályázatának nyilvános kihirdetését

Tbg
környezetvédelem
2016 május 17., 15:00
comments 41

Pénteken még úgy volt, hogy a városligeti műjégpálya dísztermében lesz megtartva a Liget-projekt két tervpályázatának lezárása és a győztesek kihirdetése.

Legalábbis pénteken még erről szólt az a meghívó, amit a Városliget Zrt. küldött körbe válogatott újságíróknak:

„Az eseményen látható lesz a Városliget megújításáról szóló legújabb látványvideó is.

Résztvevők:

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa

Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója

A tájépítészeti tervpályázaton és az új múzeumépület tenderén induló irodák és az elbírálásban résztvevő zsűritagok.

Időpont: 2016. május 17., 14:00

Helyszín: Városligeti Műjégpálya, Díszterem”

Aztán váratlanul hétfőn délelőtt lemondták a sajtónyilvánosságot, majd az eseményt átköltöztették a Kossuth téren lévő Néprajzi Múzeumba, és a két tervpályázat közül is csak az egyiket, a Néprajzi Múzeum új épületére kiírt pályázat győztesét mutatták be, erről itt írtunk, a többi kiemelt munkáról itt.

A 444-nek a Városliget Zrt. sajtósa, Zalka Szilvia azt mondta, „a nagy érdeklődésre való tekintettel” maradt el végül a tervek nyilvános bemutatása.

photo_camera A Ligetvédők szerint nem kellenek új épületek a Városligetbe, a parkot kellene önmagában felújítani és rendbe hozni. (Fotó: Botos Tamás)

De a váratlan húzásban benne lehet az is, hogy a Városliget beépítése ellen tiltakozó Ligetvédők miatt faroltak ki Baánék a nyilvános sajóteseményből, az aktivisták ugyanis molinókkal és performansszal várták a Városliget Zrt. meghirdetett eseményét, amelyen egyébként nemzetközi építészek is részt vettek.

A Városliget Zrt. tájékoztatása szerint a Liget-projekt tájépítészeti tervpályázatának eredményhirdetése csütörtökön vagy pénteken lesz. Hogy mennyire lesz sajtónyilvános, egyelőre nem tudni.

A tájépítészeti pályázat lesz az igazán érdekes, hiszen ez szól magáról a park zöld területének a felújításáról. A pályázatra hét cég adott be pályaművet, közülük öten készítettek olyan tervet is, amely azzal számol, hogy nem épül Múzeumi Negyed a Városligetbe, szimplán a park felújítását tervezték meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.