Cafatokra szedte a kormány Pintér mindenható titkosszolgálatát

2016 június 2., csütörtök 19:18

Hiába próbált mindenkit meggyőzni Pintér Sándor a keddi nemzetbiztonság meghallgatásán, hogy a mindenható titkosszolgálatáról szóló terveire a kormány már rábólintott, és még Lázár Jánost sem zavarta különösebben, hogy kirántják az Információs Hivatal feletti irányítást a kezéből,

másnap este egy olyan kormánypárti módosító landolt a törvényalkotási bizottság asztalán, ami teljesen értelmetlenné teheti a TIBEK létrehozását.

Pintér mindent látni akar

A TIBEK, vagyis a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Ellenőrző Központ lenne az az intézmény, amelyik egy helyre gyűjthetné össze a különböző minisztériumok alá tartozó titkosszolgálatok adatbázisait. A belügyminiszter a brüsszeli terrortámadások után dobta be újra, hogy szükség lenne egy olyan központra, ahol összefutnak a szálak, persze lehetőleg az ő irányítása alatt.

Mivel a TIBEK-en keresztül Pintér Sándor beleláthatna, hogy mit csinál a Lázár János által irányított Információs Hivatal vagy a Simicskó István alá tartozó katonai felderítés és elhárítás, érthető, hogy az ötlet szült némi ellenállást.FOtó: MTI/Kovács TamásPintér javaslata a TIBEK-re bízta volna, hogy beszerezze és elemezze az összes olyan információt, amit az állami szervek összegyűjtenek. Ez a felállás Lázár Jánosnak lett volna a legkényelmetlenebb, mert így a Belügyminisztériumban akár a megkérdezése nélkül is beleláthattak volna az Információs Hivatal munkájába.

Az eredeti javaslat szerint a TIBEK-en keresztül Pintér egyedül határozhatta volna meg, hogyan kommunikáljanak a titkosszolgálatok a politikával. Hatalmas befolyást biztosított volna neki, ha a többi kormánytag kizárólag rajta keresztül juthatott volna titkosszolgálati információkhoz.

Kell egy központ, de azért ne lásson rá mindenre

A szerda este a törvényalkotási bizottsághoz befutott kormánypárti módosító többek között épp ezt fúrná meg, mivel szétválasztaná Pintér és Lázár területeit. Ez alapján nem engednék, hogy a TIBEK az összes állami szervtől behúzza a nemzetbiztonsági információkat, helyette a belügynek csak az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat maradna, amiket egyébként most is Pintér felügyel. Az Információs Hivatal adatait pedig meghagynák a polgári hírszerzésért felelős miniszternek, azaz Lázárnak.

Szűkítettek a TIBEK által beszerezhető információk körén is. A saját javaslatát Pintér még úgy fogalmazta meg, hogy minden „nemzetbiztonságra vonatkozó információhoz” hozzáférhessen, a módosítóban ezt is jobban lehatárolták a terrorfenyegetettséghez és a bűnügyekhez kapcsolódó helyzetekre.

Az eredeti tervben a Belügyminisztérium „közvetlen elektronikus adatkapcsolatot” biztosított volna a TIBEK-nek a többi szolgálat adatbázisaihoz. Így gyakorlatilag egy ablakon keresztül akár a többi szervezet megkérdezése nélkül is ránézhettek volna az ügyeikre.

Gyanítható, hogy a Miniszterelnökség és a Honvédelmi Minisztérium ezért az ötletért sem volt oda, így az utolsó pillanatban benyújtott módosítóban lehetővé tették, hogy ezt is meg lehessen kerülni.

Ha a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok vagy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetője úgy érzi, hogy veszélyeztetné a feladataik hatékony ellátását, ha a TIBEK folyamatosan beleszimatol a munkájukba, olyankor csak „off-line elektronikus adathordozón kellene átadniuk az információkat. Ez a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy valamelyik tiszt saját kezűleg válogathatná össze egy pendrive-ra, hogy mit ad át.

A pendrive-os lehetőség egyben azt is jelentené, hogy mind Lázárnak, mind Pintérnek sokkal egyszerűbb dolga lenne, ha ki akarnák játszani a rendszert. A másik fél számára nem feltétlenül derülne ki, ha nem adnak át minden információt.

Ezzel szemben Pintér Sándor azt már sokkal szűkebbre szabta volna, kik láthatnak bele a TIBEK munkájába. A saját javaslata szerint ezekhez az adatokhoz csak ő és a titkosszolgálati szuperközpont erre feljogosított munkatársa férhetett volna hozzá. Most a kormányon belül is úgy gondolták, hogy túl nagy hatalmat adna a belügyminiszter kezébe, ha egyedüliként minden nyomozásra vagy titkos információgyűjtésre ráláthatna,

ezért bevették a körbe Orbán Viktort és Lázár Jánost is.

Amiről mindenki tud, az már nem is akkora titok, így elkerülhető, hogy bárki is túlságosan nyeregben érezze magát.

Így meg minek a TIBEK?

A kormánypárti módosító épp azt a részét szedi szét Pintér terveinek, amiért a TIBEK-et létre akarta hozni, vagyis hogy végre egyedül irányíthasson egy olyan központot, ami az összes többi titkosszolgálati szerv felett áll. Erre most a kormány felől úgy nyúltak bele a koncepcióba, hogy azzal gyakorlatilag ugyanúgy maradnának a szolgálatok közötti erőviszonyok, ahogy eddig is voltak. Így már csak az nem világos, hogy mi szükség lenne létrehozni egy ötödik szakszolgálatot.

A TIBEK körüli csütörtöki kavarás azért lehet kínosan ismerős Pintérnek, mert 2011-ben nagyjából hasonló forgatókönyv szerint fúrták meg a terveit, mikor egy hasonló jogkörökkel rendelkező szervezetet akart alapítani NIBEK néven. Akkor ebből azért nem lett semmi, mert Kövér Lászlónak és Demeter Ervinnek szúrta a szemét, hogy Pintér mindent maga alá akar gyűrni.

Az utolsó pillanatban befutott kormánypárti módosító olyan élesen szemben állt az eredeti javaslattal és annyira tele volt ellentmondásokkal, hogy még a fideszes képviselőket is meglepte, ezért a parlament törvényalkotása bizottsága a csütörtöki ülésén inkább nem is foglalkozott vele. Így pénteken dőlhet el, milyen formában kerül a parlament elé.

A törvénycsomag elfogadásához a jelenlévő parlamenti képviselők kétharmadának szavazatára lenne szükség, ami a kormánypártoknak jelenleg nincs meg. Amíg az ellenzéki képviselők egy része támogatta volna Pintér eredeti javaslatát, szinte kizárt, hogy a jelenlegi formájában a módosítót is megszavaznák, mivel az többek között Lázár János titkosszolgálati befolyását is megerősíteni. Pénteken bármilyen verziót is fogad el a törvényalkotási bizottság, Pintér Sándornak nehéz dolga lesz, ha újra maga mögé akarja állítani az ellenzék egy részét.