Vádat emeltek Jo Cox feltételezett gyilkosa ellen

bűnügy
2016 június 18., 05:50

Szombat hajnalban vádat emeltek a 41 éves brit Tom Mair ellen, aki a gyanú szerint többször megszurkálta, meglőtte, és meg is rugdosta Jo Cox brit munkáspárt képviselőt, aki később belehalt súlyos sérüléseibe. A rendőrség szerint Mair valószínűleg magányos elkövető, akinek nincsenek tettestársai.

Helyszínelő Jo Cox megölésének helyszínén. Christopher Furlong/Getty Images
photo_camera Helyszínelő Jo Cox megölésének helyszínén. Christopher Furlong/Getty Images

Pénteken már kiderült, hogy az elkövető szélsőjobboldali nézeteket vallott, kapcsolatban is állt ilyen szervezetekkel és súlyos pszichés problémái voltak. Most a hatóságok azt közölték, hogy egyelőre nem találtak arra utaló jeleket, miszerint Mair bárkivel összejátszott volna. Azt még vizsgálják, milyen kapcsolatai voltak szélsőjobboldali szervezetekkel és miként juthatott fegyverhez.

Mindenesetre a Southern Poverty Law Center amerikai civilszervezet szerint Mair azt a National Alliance nevű radikális szervezetet támogatta, amely az elmúlt évtizedek egyik legveszélyesebb amerikai neonáci csoportosulása.

A szervezet több olyan nyugtát is bemutatott, amin látszik, hogy Mair évekkel ezelőtt több szélsőséges témájú könyvet vásárolt tőlük, köztük olyanokat is, amelyek lőszerekkel és robbanószerekkel kapcsolatos ismereteket terjesztenek. A központ szerint Mair állítólag egyik első támogatója volt egy apartheid-párti, a feketék elkülönítését támogató dél-afrikai kiadványnak.

Nagy-Britannia csütörtökön dönt az ország európai uniós tagságáról, Cox pedig a maradáspárti oldal egyik szószólója volt. Az eset óta a kampányt mindkét oldal felfüggesztette, David Cameron miniszterelnök pedig elrendelte, hogy a parlament alsóháza rendkívüli ülésen emlékezzen meg a képviselőnőről hétfőn. (MTI / AP / Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.