A Vs.hu kiadója több mint három héttel a határidő után még mindig nem tette közzé tavalyi eredményét

Média
2016 június 20., 11:37
comments 116

Június 20-a van, de a Vs.hu kiadója, a New Wave Production Kft. még mindig nem adta le tavalyi eredményét. Legalábbis az Igazságügyi Minisztérium honlapján hűlt helye van (tavaly is késve adták le a 2014-es évről szólót, de akkor június 19.-ére már sikerült feltölteni a dokumentumokat; a határidő egyébként június 1.).

Egy másik Száraz István-érdekeltség, a Frank Digital nevű ügynökség sem adott még le mérleget 2015-re.

A két cégben közös, hogy százmilliószámra kapták a támogatásokat és bizonytalanul beárazható megrendeléseket a Matolcsy-féle Pallas alapítványoktól, és hogy mind a két céget Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás bankja, az NHB finanszírozza. A New Wave Production 584 millió forint támogatáshoz jutott, miután 500 milliós hitele van az NHB-nál, a Frank Digitalnál pedig 71 + 6,7 millió forint Pallas-megrendelés mellett szerepel 90 millió NHB-hitel (utóbbi cég egyébként közvetlenül az MNB-től is jutott megrendelésekhez).

A Vs.hu impresszuma viszont nagyot változott. Egyrészt a szerkesztőség eltűnt belőle – csak az ügyvezető Szilágyi Dániel maradt meg, és érkezett a mostani egyetlen újságíró, a korábbi origós Makai József –, másrészt viszont szép sorban megjelentek az "együttműködő partnerek" között a netes lapot százmilliókkal megdobó Matolcsy-alapítványok:

Az őrült nagy támogatások kitudódása, tehát a botrány előtt természetesen még nem voltak kinn az alapítványi logók, lásd pl. itt.

További érdekesség, hogy egy harmadik Száraz-cég, a Dry Production Kft. viszont leadott mérleget, méghozzá időben. Ez az a cég, amelyik Száraz állítása szerint jelen pillanatban az Origót és a Vs.hu-t is birtokolja, mivel – állítja – ez a cég a tulajdonosa az IDSPISA as nevű cseh részvénytársaságnak, ami tavaly december óta a Vs.hu és az Origo.hu kiadójának a – New Wave Production és a New Wave Media Kft. – tulajdonosaként szereplő cseh Bawaco Invest sro tulajdonosa. (Ez, mivel cseh részvénytársaságról van szó, akik eltitkolhatják tulajdonosukat, nemigen ellenőrizhető nyilvános adatokból.)

Ehhez képest a Dry Production tavaly december végén teljesen üres volt, pontosabban mindössze 21,8 millió forintnyi befektetett pénzügyi eszköz van benne, aminél azért többet ér(t akkor) a Vs.hu. Igaz, a kiegészítő jegyzőkönyv szerint "a Társaság a Befektetett pénzügyi eszközei között az IDSPISA vállalkozás részvényeit tartja nyilván, bekerülési értéken", de ez elég fura, hogy miért a bekerülési értékét számolták, miért nincs benne az állítólagos tulajdonos mérlegében a cég valós értéke; hacsak nem az IDSPISA hitelből vette meg a Bawacot.

Tehát nem úgy tűnik, hogy 2015. december 31-én a Dry Production az IDSPISA as tulajdonosa lett volna. Viszont az IDSPISA as akkor már a Bawaco Invest sro tulajdonosa volt (2015. december 22-én már bejegyezték a tulajdonosváltást a cseh cégbíróságon); a Bawaco csak később, februárban vette meg az Origót.

Szóval vagy valaki más pénzéből vásárolta meg a Bawaco-t az IDSPISA, és Száraz csak később lépett be tulajdonosként (vajon milyen pénzből?),

vagy nagyon nem stimmel valami.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.