Már 100 napja nyomják a Ligetvédők

Ezen a hétvégén 100 naposak a Ligetvédők, azaz már 100 napja vannak a Városligetben, és próbálják védeni a fákat a kivágástól, és a város legnagyobb parkját az értelmetlen szétcseszéstől.

A tevékenységükről és a Liget-projekt lehetséges hatásairól már többször beszámolt a 444 is.

Két héttel ezelőtt újabb épületet foglaltak el a Hungexpó területén a polgári engedetlenségi mozgalom részeként, és bár megpróbálták feljelenteni a mozgalmat, a kiérkező rendőrök nem találtak törvénysértésre utaló nyomot, így eljárás nem indult.

Azt mondják, hogy ez a 100 nap is azt mutatja, hogy

eredményesen tudnak fellépni az építkezést erőltetők ellen.

Ezen a héten a Közlekedési Múzeum mellett álló kiállítási tárgyak elszállítását akadályozták meg sikerrel, tiltakozásuk hatására a Városliget Zrt nem folytatta a munkálatokat.

A hétvégén ingyenes programokkal, koncertekkel (egyik, másik) várják azokat, akik támogatják a törekvést, hogy a Liget maradjon meg közparknak, és a múzeumnegyedet máshol építsék föl.

Fotó: Ligetvédők/Keresztes Magdi

A Ligetvédők tortáját Illés Zoltán, a Fidesz volt környezetvédelmi államtitkára vágta fel, aki korábban a kormány környezetvédelemhez való hozzáállása miatt mondott le a posztjáról. Illés is kezdetektől fogva a Ligetvédőkkel van, a régi Kertem helyén még egy, a fakivágást biztosító rendőrrel is keményen összeszólalkozott.