Szabadult a Panama-iratok miatt Svájcban letartóztatott informatikus

külföld
2016 június 24., 21:56

Kiszabadult pénteken az az informatikus, akit korábban Svájcban vettek őrizetbe a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodánál kirobbant, Panama-papers néven elhíresült offshore-botrány miatt.

A férfi személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, de továbbra is informatikai rendszerhez való illetéktelen hozzáféréssel és illetéktelen adatkezeléssel gyanúsítják. Bár szabadlábra került, továbbra sem hagyhatja el Svájcot.

A férfi ügyvédje szerint az eljárás akár hónapokig is elhúzódhat.

Névtelenséget kérő források szerint a helyi ügyészség házkutatást rendelt el a Mossack Fonseca genfi irodájában, miután a cég bejelentést tett adatlopás miatt. A hatóságok vizsgálják, hogy a gyanúsított valóban hozzáférhetett-e kényes adatokhoz, és ha igen, milyenekhez.

A Le Temps című svájci lap, ami elsőként számolt be az informatikus letartóztatásáról, úgy tudja, hogy az informatikus nem azonos azzal a névtelenségbe burkolódzó ismeretlennel, aki kiszivárogtatta minden idők legnagyobb adathalmazát, kirobbantva ezzel azt az offshore-botrányt, amely abba engedett betekintést, milyen cégeken keresztül mozgatják vagyonukat a világ nagyhatalmú és ismert emberei. A botrány miatt lemondásra kényszerült az izlandi miniszterelnök és a spanyol kormány egyik tagja is, de Putyin több strómanja és magyar politikusok meg üzletemberek is belekeveredtek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.