Szabadult a Panama-iratok miatt Svájcban letartóztatott informatikus

külföld
2016 június 24., 23:56

Kiszabadult pénteken az az informatikus, akit korábban Svájcban vettek őrizetbe a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodánál kirobbant, Panama-papers néven elhíresült offshore-botrány miatt.

A férfi személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, de továbbra is informatikai rendszerhez való illetéktelen hozzáféréssel és illetéktelen adatkezeléssel gyanúsítják. Bár szabadlábra került, továbbra sem hagyhatja el Svájcot.

A férfi ügyvédje szerint az eljárás akár hónapokig is elhúzódhat.

Névtelenséget kérő források szerint a helyi ügyészség házkutatást rendelt el a Mossack Fonseca genfi irodájában, miután a cég bejelentést tett adatlopás miatt. A hatóságok vizsgálják, hogy a gyanúsított valóban hozzáférhetett-e kényes adatokhoz, és ha igen, milyenekhez.

A Le Temps című svájci lap, ami elsőként számolt be az informatikus letartóztatásáról, úgy tudja, hogy az informatikus nem azonos azzal a névtelenségbe burkolódzó ismeretlennel, aki kiszivárogtatta minden idők legnagyobb adathalmazát, kirobbantva ezzel azt az offshore-botrányt, amely abba engedett betekintést, milyen cégeken keresztül mozgatják vagyonukat a világ nagyhatalmú és ismert emberei. A botrány miatt lemondásra kényszerült az izlandi miniszterelnök és a spanyol kormány egyik tagja is, de Putyin több strómanja és magyar politikusok meg üzletemberek is belekeveredtek.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.