Máris elítélték az egyik ligetvédőt hivatalos személy elleni erőszakért

Egy év börtönre ítéltek, két év próbaidőre felfüggesztve egy, a Liget-projekt ellen tiltakozó külföldi aktivistát pénteken, mert szándékosan szájon rúgott egy rendőrt – közölte a fővárosi főügyész az MTI-vel.

Ibolya Tibor szerint a 21 éves francia férfi szerdán a XIV. kerületi Olof Palme sétánynál erőszakosan akadályozta egyenruhás rendőrök jogszerű intézkedését. A rendőrök felszólításai ellenére sem hagyta el a helyszínt, és miközben a vele szemben testi kényszert alkalmazó rendőröknek ellenállt, az egyik rendőrt jobb térdével szándékosan, célzottan közepes erővel szájon rúgta.

Az ellenszegülő ligetvédő (Fotó: Czinkóczi Sándor)

A bíróság a férfit az ügyészi indítvánnyal egyezően hivatalos személy elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, és 1 év börtönre ítélte, ennek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Emellett két évre kiutasította Magyarországról – írja az MTI.

Nagyon gyors volt az ítéle, például a Nemzeti Választási Irodánál februárban készült videofelvételeken is láthatóan balhézó kopasz erőemberek elleni nyomozást nemrég hosszabbították meg szeptember 1-ig. Korábban is több politikai esetben volt már minimum furcsa az eljárások súlyozása.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett – mondta Ibolya Tibor.

Szerda reggel elkezdték bontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, kiürítették a területet, miután az illetékes jegyző hatósági eljárás keretében kezdeményezte a Liget Budapest projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadását. Sok tiltakozó ellenszegült, a rendőrök délutánig 63 emberrel szemben intézkedtek, közülük 12-t előállítottak, az egyiküket hivatalos személy elleni erőszak, a többieket szabálysértés továbbfolytatása miatt. Olyan is volt köztük, akinek egy biztonsági ember törte el az ujját.

Egyébként kábítószerezés miatt is nyomoznak.

Remélem, ez nem minősül hivatalos személy elleni erőszaknak: