Polt Péterben még csak fel sem merült, hogy megvizsgálják, volt-e Vizoviczki-pénz a Fidesz kampányában

A szocialista Bárándy Gergely és Molnár Zsolt kérdeztek rá Polt Péternél, hogy az ügyészség vizsgálta-e Vizoviczki László politikusokhoz fűződő kapcsolatait. A legfőbb ügyész válaszából kiderül, hogy nem nagyon.

Valamiért nem kapták meg Kubatov levelét

Miután Polt Péter felsorolta, milyen vádpontokban emeltek vádat Vizoviczki ellen, rátért arra a levélre is, amiben a budapesti éjszaka korábbi ura Kubatov Gábortól, a Fidesz alelnökétől kér segítséget. Ebben a vállalkozó a kampányban nyújtott támogatásért és fideszes politikusokat nem érintő bűnügyi információkért cserébe azt kérte, hogy a K.G. segítsen neki, hogy szabadlábon védekezhessen.

Kubatov Gábor és Vizoviczi László a pesterzsébeti óvodában - Fotó: pesterzsebet.hu

Most Polt is elismerte, hogy a házkutatások során a Központi Nyomozó Főügyészség lefoglalt egy nyolcoldalas, „Vizoviczki László által Kubatov Gáborhoz intézett” levéltöredéket, de szerinte „nem állapítható meg, hogy a bűnjelként lefoglalt irat megegyezik-e azzal a levéllel , amelyről Kubatov Gábor az MTI-hez eljuttatott közleményében azt nyilatkozta, hogy átadta a bűnüldözési szerveknek, mivel az nem került a Központi Nyomozó Főügyészség birtokába”.

Tehát a valami megint nem stimmel Kubatov Gábor gyorsan kiadott nyilatkozatával, miszerint ő átadta a levelet 24 órán belül átadta a bűnüldözési szerveknek, Vizoviczkivel pedig csak azért ismerik egymást, mert egy oviba jártak.

Az ügyészség szerint egyébként „a nyomozás során lefoglalt levéltöredék a vizsgált bűncselekményekkel kapcsolatos adatot nem tartalmaz, így az eljáró nyomozó főügyészség további nyomozási cselekményt nem végzett.”

Polt Péter legfõbb ügyész és Pintér Sándor belügyminiszter amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja 240. évfordulója alkalmából rendezett fogadáson a budapesti amerikai nagyköveti rezidencián - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Polt Péter elismerte, hogy Vizoviczki politikusokat érintő információkat adott át , hogy cserébe a nyomozó hatóság az ügyész engedélyével szüntesse meg ellene a nyomozást.

Ugyanakkor a főügyész szerint ebből megállapodás nem jött létre, mivel úgy ítélték meg, hogy „a Vizoviczki László terhére rótt bűncselekmények bűnszervezeti elkövetésére és ebből fakadó kiemelkedő tárgyi súlyára figyelemmel az állam büntetőjogi igényének az érvényesítéséhez jelentősebb érdek fűződött, mint a vele történ ő együttműködéshez”.

Ehhez képest Vizoviczki Lászlót augusztus elején 250 millió forintos óvadékért hazaengedték. Az erről szóló bírósági döntés után egyébként a vállalkozó közleményt adott ki, miszerint még látásból sem ismeri Rogán Antalt, és minden ezzel ellentétes hír a félreértés, butaság vagy rosszindulat tragikomikus terméke.

Nem, de nem is vizsgálták

Polt Péter a szocialista képviselőknek adott válaszát azzal zárja, hogy a folyamatban lévő nyomozás során

bizonyítandó tényként sem merült fel, hogy Vizoviczkinek köze lehet a Fidesz kampányának finanszírozásához.

A főügyész úgy látja, hogy „a nyomozás Vizoviczki László kapcsolatrendszerét teljes körűen feltárta, ezzel kapcsolatban az ügyészséget semmilyen befolyásolási kísérlet nem érte”.