Az osztrák kormány beperli Magyarországot, ha nem fogadja vissza a menekülteket

külföld
2016 szeptember 07., 11:04
comments 321

Ausztria fontolóra veszi, hogy az Európai Bíróságot is bevonja a Magyarországgal folytatott menekültvitába, mert ha egy tagállam folyamatosan megszegi a közös szabályokat, akkor számolnia kell annak következményeivel, jelentette be Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter szerdán az ORF-Radio reggeli műsorában.Pintér Sándor és Wolfgang Sobotka - Fotó: AFP/APA/Erwin ScheriauAz osztrák kormány azért kéri számon a magyar hatóságokat, mert a dublini egyezmény értelmében minden menedékkérőnek ott kellene benyújtania a kérelmét, ahol először lépett az Európai Unió területére. Ha pedig egy másik tagállamban őrizetbe veszik, akkor az első belépési hely szerinti országba küldenék vissza. Ez jelenleg nem nagyon működik. Sobotka szerint Magyarország nem hajlandó visszafogadni a menekülteket.

Az osztrák kormány korábban megállapított egy felső határt az évente befogadható menekültek számáról. Ennek értelmében, ha az Ausztriába érkezők száma átlépi a 37 500-at, akkor rendkívüli állapotot hirdetnek, és mindenkit visszafordítanak a határról.

Arra a kérdésre, hogy ebben az esetben mi fog történni azokkal a menekültekkel, akik akik Ausztria és Magyarország között állnak a senki földjén, Sobotka nem nagyon válaszolt. „Majd meglátjuk. Majd meglátjuk” - kerülte meg az erre vonatkozó kérdést az osztrák belügyminiszter, majd emlékeztetett az ausztriai magyar nagykövet, Perényi János korábbi kijelentésére, miszerint Magyarország tiszteletben fogja tartani, ha az osztrák kormány rendkívüli állapotot hirdet, és beleegyezik a menekültek visszafogadásába. Sobotka ugyanakkor bízik abban, hogy ebben az évben még nem kell elrendelniük a rendkívüli állapotot.  

Megszűnhet a görögök mentessége

Az Európai Bíróság egyik ítéletének értelmében Görögországot felmentették a dublini egyezmény teljesítése alól, mert egy vizsgálat során megállapították, hogy az országban nem tudnak emberhez méltó körülményeket biztosítani az oda érkező menekülteknek. Ennek értelmében Görögországba akkor sem lehet menekülteket visszaküldeni, ha ott lépték át először az uniós határt. Ugyanakkor ez mentesség csak 2017 januárjáig érvényes, és az osztrák, a német és a magyar belügyminiszterek már jelezték, hogy nem bánnák, ha ez a jövőben megváltozna, vagyis a görögök is ellátnák a hozzájuk érkező menekülteket.

Az Európai Bizottság félig rá is bólintott erre, legalábbis jelezte, hogy újra be akarják vonni Görögországot a dublini egyezménybe. Az osztrák belügyminisztérium egyik belső jelentése szerint a Bizottság is elvárná a görögöktől, hogy a következő évtől fogadjanak be menekülteket.

Erre válaszul a görög migrációs miniszter, Ioannis Mouzalas már jelezte, hogy olyankor, amikor 850 ezer menekült érkezik, nincs sok értelme határokról beszélni, vagyis továbbra sem tudnák teljesíteni a követelményeket. Az osztrák belügyminisztérium ugyanakkor emlékeztette a görög kormányt, hogy ha már egy csomó támogatást felvesznek az EU-tól a menekültek ellátására, akkor nem ártana, átgondolnák még egyszer ezt a dolgot. (via Die Presse)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.