Az EU bírósága szerint az is törvényt sért, aki kalóztartalomra mutató linkeket terjeszt

INTERNET
2016 szeptember 09., 05:25
comments 152

Az Európai Unió Bírósága most hozott ítéletet egy évek óta húzódó ügyben, amiben a Playboy beperelt egy holland blogot, mert az a lap által készített meztelen képeket terjesztett. A blog azzal védekezett, hogy a képek nem náluk jelentek meg, és ők amúgy is csak a képekre mutató linketet tettek közzé.

A bíróság kimondta az ítéletében, hogy az illegálisan feltöltött anyagokra mutató linkek terjesztése is törvénytelen.

A döntésnek komoly hatása lehet a digitális médiára, és az internet egészére, eddig ugyanis az EU bírósága sem tekintette a szerzői jog megsértésének azt, ha valaki illegálisan feltöltött, filmekre, képekre, szövegekre vagy zenékre mutató linkeket jelenít meg.

A bíróság ugyanakkor azt is kimondta, hogy a linkek terjesztése nem jogellenes, ha ezt anyagi haszonszerzés nélkül csinálja olyan ember, akinek nem volt biztos tudomása arról, hogy az általa terjesztett tartalom jogellenesen került fel a netre.

Ez a kitétel a legtöbb internethasználót felmenti, az online kiadókat, híroldalakat és az tízezrek által követett celebeket viszont nem, hiszen esetükben nehezebb bizonyítani, hogy a dolog anyagi haszonszerzés nélkül történt. A híroldalaknak például ezentúl sokkal jobban kell figyelniük arra, hogy az általuk beágyazott vagy linkelt tartalmakat legálisan töltötték-e fel. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.