Hibátlan interjút adott Matolcsy György barátnője a Figyelőnek

POLITIKA
2016 szeptember 21., 12:57
comments 611

Matolcsy György jegybankelnök eddig elmenekült az újságírók elől, amikor barátnőjéről, a jegybanki alapítványoknál dolgozó Vajda Zitáról kérdezték. Vajda viszont beleállt a dologba, és a Figyelőnek beszélt a munkájáról, a spiritualitásról, és kapcsolatáról az MNB elnökével.

"Nem bujkálunk, felvállaljuk"

Ezt válaszolta Vajda arra a kérdésre, hogy összetartoznak-e Matolcsy Györggyel.

A viszonyról több szó nem esik, nem kérdeznek rá, hogy mikor kezdődött a kapcsolat, és arra sem, hogy nem tartja-e problematikusnak, hogy milliós fizetést kap közpénzből, most éppen a jegybanki alapítványoktól, miközben az MNB elnökével jár.

A beszélgetésben néha olyan megfejtések hangzanak el, mintha azokat valamilyen ingás vagy gyógyító hegyi kristályos könyvből másolták volna ki.

Például

  • "(...) a mai világban nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Kelet és a Nyugat kapcsolatát. Tanulhatnak egymástól."
  • "Látjuk azt, hogy a Nyugat hanyatlik, miközben a Kelet egyre inkább felemelekedik."
  • "Nem lehet mondani, hogy egy ajurvéda típusú gyógymód a megfelelő, ki kell egészíteni a Nyugati gyógykezelésekkel"

Kiderül viszont az interjúból, hogy Vajda Zita szerint ő szakmai okokból került igazgatóhelyettesnek az MNB-s alapítványhoz. Többször beszél arról, hogy dolgozott a Morgan Stanleynél, hogy onnan továbbképzésre küldték, és hogy "kőkemény" állásinterjún jutott be a céghez, ezek szerinte mutatják, hogy ő igazán ért ahhoz, amivel megbízták. Ez ha jól értem most jórészt az indiai gazdaság tanulmányozása, ami azért is szerencsés, mert úgy tűnik általában is oda van az indiai kultúráért.

Az NGM-be anno azért került, mert be akart szállni a 2010-es kormányprogram megvalósításába, és abban sincsen semmi különös, hogy onnan meg az MNB-be követte Matolcsy Györgyöt, amikor gazdasági miniszterből jegybankelnöknek nevezték ki.

"A globális gondolkodás, a nemzetközi kapcsolatok mindig is érdekeltek, ezért vállaltam el, hogy a nemzetközi utazások szervezésével foglalkozzam."

Így emlékszik az MNB-nél töltött időszakra.

Egyébként hiszik vagy sem, Vajda Zitának is szerepe volt benne, hogy gazdasági értelemben Magyarország nem jutott Görögország sorsára:

"Meggyőződésem, jelentős részben annak köszönhető, hogy Magyarország elkerülte a görög utat, mert nemzetközi kutatásokat végeztünk ezen a szakterületen."

Nem csak ő került szakmai munkája alapján a Matolcsy felügyelte közpénzek közelébe, édesanyja is dolgozott az alapítványoknak. Húgának trafikos cége van. Erről Vajda azt mondta, hogy

"Édesanyámmal kapcsolatban csak annyit szeretnék elmondani, hogy egy kiváló könyvelő. (...) Húgomról is annyit mondanék, hogy ő is egy kétdiplomás szakember, közgazdász."

Arra a kérdésre, hogy beszélgetett-e valaha keleti filozófiákról Matolcsyval, és hogy a jegybankban használnak-e "keleti tudományokat", Vajda Zita így felelt:

"Spirituális szempontból nem beszélgettünk ilyen témákról."

Összességében Vajda próbálja feminista irányba vinni a történetet.

"Miért ne lehetnénk mi, nők is gazdasági igazgatóhelyettesi pozícióban, amikor mi is ugyanannyit teszünk le az asztalra?"

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.