Az orosz hadsereg visszatérne Kubába

külföld
2016 október 10., 18:19
comments 85

Legalábbis erről beszélt pár napja Nyikolaj Pankov orosz védelmi miniszterhelyettes azorosz parlament alsóházában.

A felvetést nem cáfolta Putyin szóvivője, Dmitrij Peskov sem, aki arról beszélt, hogy a nemzetközi helyet nem hogy nem statikus, sőt, valójában elég gyakran változik. A

A TASZSZ szerint 2014 nyarán Putyin elnök még azt mondta, hogy Oroszország nem tervez újból támaszpontot üzemeltetni a kubai Lourdesben, Havanna elővárosában, ahol korábban szovjet, majd orosz elektronikus lehallgató központ működött. A Kommerszant című napilap viszont ugyanebben az időszakban számolt be arról, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok megromlása nyomán orosz-kubai tárgyalások kezdődtek a Lourdesbe való orosz visszatérésről.

Putyin 2001-ben jelentette be a kubai és a vietnami bázis bezárását, 2002-re hagyták el az országokat.

Ha Kubában újra orosz katonai támaszpont lenne, akkor mindössze akár 144 kilométerre lennének az amerikai határtól. Az egyre feszültebbé váló orosz-amerikai viszony közepén ennek elég világos üzenete lenne.

Ugyanakkor közel sem annyira magától értetődő, hogy simán menne az orosz terjeszkedés: a kubai-amerikai kapcsolatok rengeteget javultak Obama második ciklusa alatt, nem biztos, hogy Raul Castro elengedné ezt, cserébe az orosz közeledésért.

Ahogy az se biztos, hogy az oroszoknak van most erre pénzük. Épp a magas költségek miatt zárta be Putyin a kubai bázist elnöki ciklusa elején. Akkoriban Kuba évi 200 millió dollárt kapott a bázisért cserébe, és akármekkora lenne is most az ár, Oroszország éppen most jelentette be, hogy katonai bázist épít Szíriában, a gazdaságuk pedig továbbra sem remekel. (MoscowTimes)

Az orosz-amerikai viszony jelenlegi állásáról ezt a cikkünket érdemes még átfutni:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.