Egyetemre jársz és van egy jó ötleted? Tanuld meg elmesélni!

oktatás
2016 október 13., 08:52
comments 19

SCI-ndikátor néven indul tudománykommunikációs verseny a természettudományos szakokra járó hallgatóknak, aminek a célja, hogy a diákok olyan készségeket sajátítsanak el, ami megkönnyíti útjukat a versenyszférába vagy az akadémiai pályára.

A verseny célja, hogy a résztvevők képesek legyenek közérthető nyelven megismertetni tudományos területüket a közönséggel, valamint lehetőségük nyíljon arra, hogy kilépjenek a laboratóriumból és támogatókat találjanak.

A SCI-ndiktátort a Nők a Tudományban Egyesület hívta életre, és az ország minden részéről várják a természettudományi, műszaki, informatikai és matematika szakos hallgatók jelentkezését.

A verseny fővédnöke Bogyay Katalin ENSZ nagykövet, zsűrijében pedig az akadémiai élet és innovatív vállalatok képviselői ülnek. A kezdeményezéshez csatlakozott a Ustream - an IBM Company, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Központja és a Google Ground.

A SCI-ndikátorra a szervezők a természettudományos, mérnöki és matematika képzést nyújtó hazai egyetemek alap-, mesterszakos és doktorandusz hallgatóinak jelentkezését várják.

A pályázóknak 1 perces, saját készítésű videóban kell bemutatniuk egy tudományos ötletet vagy kutatást. Jelentkezési határidő: november 7. éjfél.

link Forrás

A döntősök több alkalomból álló mesterkurzuson vehetnek részt, ahol saját mentorral fejleszthetik kommunikációs és előadói képességeiket. A felkészítés után a versenyzők látványos, kreatív előadások és kísérletek segítségével mutatkoznak be a nyilvánosság előtt.

Az élő közvetítés a Ustreamen fut majd, és

a legjobb pályázatokat, az előselejtezőbe került versenyzőket, a legeredetibb ötleteket és kutatási témákat mi is bemutatjuk majd.

A díjak között szerepel az MTA Energiatudományi Központ felajánlása, hogy egy győztes kiutazhat a CERN svájci központjába, ami élen jár a tudománykommunikációban; a Ustream – an IBM Company egy hónapos szakmai gyakorlatot kínált fel budapesti fejlesztőközpontjában; a Google Ground felajánlásában el lehet sajátítani a Google marketing rejtelmeit elméletben és gyakorlatban; egy versenyző részt vehet a Szertár tudománykommunikációs mentorprogramjában; és minden döntős bemutatkozhat az MTA által szervezett 2017. évi Magyar Tudomány Ünnepén.

A zsűritagok:

  • Dr. Balázsi Katalin, MTA Energiatudományi Kutatóközpont, tudományos főmunkatárs, osztályvezető,
  • Kovács-Bernárdt Tamás, a ChimeIn.co alapítója, a LogMeIn volt ügyvezetője,
  • Maróy Ákos, az Aero Glass, az EU Edge és az átlátszó.hu alapítója,
  • Rosa Susana Durao Nhancale, tudományos kutató, szoftverfejlesztő, mentor,
  • Dr. Simon Vilmos, BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék docense, MEDIANETS laborvezető, laborvezető,
  • Dr. Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-Európai Egyetem professzora, az Éghajlat- és Fenntartható Energiapolitikai Kutatóközpont (CEU) igazgatója, a Kormányközi Klímavédelmi Testület (WGIII) alelnöke.

És hogy miért van ez az egész?

A 2016-os davosi Világgazdasági Fórumon The Future of Jobs címmel tanulmányt tettek közzé a munkaerőpiac jövőjéről: egyre súlyosbodó probléma, hogy az ipar több százezer technológia-orientált szakemberben szenved hiányt.

Magyarországon hiába termeli ki a tudományos képzés a szakembereket, nem mindig vértezi fel őket olyan készségekkel, amelyekkel a versenyszférában és a tudományos pályán érvényesülni lehet. Ezek közé tartozik a kommunikáció és a nyitottság más diszciplínák irányába.

“Gazdasági, társadalmi érdekünk, hogy a kutatók komplex gondolatokat közérthetően kommunikáljanak. A SCI-ndikátor verseny során arra vállalkozunk, hogy kommunikációs képességekkel vértezzük fel a természettudomány, mérnöki szakmák és matematika területein tanuló és dolgozó, tehetséges hallgatókat - a jövendő tudósait. Reményeink szerint a versennyel szórakoztató és kreatív tudományos tartalmat hozunk majd létre a szélesebb közönség számára is.”

- mondja Szigeti Fanni, a versenyt szervező Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője. A verseny támogatója a Ustream, az MTA Energiatudományi Központ, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány és a Google Ground.

Bár a versenyre minden diák jelentkezését várják, a szervezők nem titkolt célja, hogy külön bátorítsák a női hallgatókat. Felmérések szerint ugyanis az elkövetkező évtizedekben a legtöbb állás olyan szakmákban fog megszűnni, ahol ma jellemzően többnyire nők dolgoznak.

A technológiai és természettudományos területeken, melyek már most - és a jövőben különösen – a legfontosabb munkahelyteremtő szegmensek lesznek, jelenleg jóval kevesebb a nő, mint a férfi; az UNESCO felmérése szerint világszinten a kutatók mindössze csak 30%-a kerül ki közülük.

A SCI-ndikátor megmérettetés során az egyesület mindent megtesz azért, hogy a versenyre egyenlő arányban pályázzanak lányok és fiúk. A SCI-ndikátor verseny fővédnöke, Bogyay Katalin ENSZ nagykövet, korábban az UNESCO Közgyűlés 36. ülésszakának elnöke, erről így nyilatkozik:

“A társadalmi nemekkel kapcsolatos sztereotípiák káros hatással vannak a természettudományos és mérnöki szakmákra, mert visszavetik a nők teljesítményét. Tudománydiplomáciai munkám során mindig fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a siker elkötelezett és kitartó munka eredménye, nem függ valakinek a nemétől, származásától. Fontosak azok a programok, amelyek segítenek az előítéletek eloszlatásában és felszínre hozzák a tehetséget, hiszen - különösen a női kutatók esetében - szükség van jól látható példaképekre."

Jelentkezni a verseny honlapján lehet, további információk elérhetőek Facebookon is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.