Egy kutyafuttató mellett áll a Kossuth térről kipaterolt Forradalom lángja

Budapest
2016 október 19., 08:33
comments 128

Új helyen áll a 20 évvel ezelőtt közadakozásból elkészült, Göncz Árpád köztársasági elnök javaslatára eredetileg a Kossuth téren felállított Forradalom lángja nevű emlékmű. Itt:

De ugorjunk vissza az időben egy kicsit.

Amikor még a Kossuth téren állt Lugossy Mária alkotása, szinte kötelező program volt a megkoszorúzása.

photo_camera Károly herceg 2010-ben az emlékműnél Fotó: AFP

Anyira, hogy 2006-ban még Putyin is virágot helyezett el az emlékműnél.

photo_camera Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin 2006-ban

A négy méter magas fekete gránit obeliszk tetején egy gázláng égett, az eredeti terv szerint csak október 22-étől november 4-éig. Orbán Viktor 2012-es beszéde alatt például így

Ezen az október 23-i rendezvényen égett utoljára a láng, mert amikor 2013-ban elkezdték a Kossuth tér átépítését, elbontották onnan, a láng nem is került vissza.

Az indoklás szerint azért, mert a tér 1944 előtti képzőművészeti arculatát akarták visszaállítani, vagyis csak olyan szobrok lehetnek a téren, amik már akkor is ott álltak. A két 56-os emlékmű, a kopjafa és a Forradalom lángja nem ilyen. Mondjuk az a vízfelület sem volt ott, amit a fotósok kedvéért terveztek az új Kossuth térre. Igaz, az nem szobor, de jóval nagyobb helyet is foglal, mint a pár négyzetméternyi láng.

A Kossuth tér újratervezői a föld alatt, a szellőző alagútban alakítottak ki egy 56-os emlékhelyet és kiállítást.  

A láng szőrén-szálán tűnt el a felújítás alatt, végül az 56-os Emlékbizottság korábbi elnöke, egykori 56-os halálraítélt, Mécs Imre találta meg egy Budapesthez közeli kőfaragó üzemben, elemekre szedve.

link Forrás

Az Országgyűlés Hivatala szerint azért kellett Nyergesújfalura szállítani az emlékművet, mert a gránittömb egy részén valószínűleg a gázláng, valamint a téli fagyok következtében repedések keletkeztek.

Mécs mozgalmat indított annak érdekében, hogy az obeliszk visszakerüljön a Kossuth térre. Kövér László házelnök azonban Tarlós István főpolgármesterhez fordult, hogy találjanak új helyet a szobornak. Még azt is vállalta az Országgyűlés Hivatala, hogy kifizetik a költségeket.

Első körben a Külügyiminisztérium előtt, a Bem téren akarták elhelyezni az emlékművet, ahol amúgy sem emlékezetett semmi az 56-os eseményekre, ráadásul a Bem-szobor és a láng párhuzamot is adhatna az 1848-49-es és az 56-os forradalomnak.

Végül az Országgyűlés Hivatala, a Főváros, a II. kerületi önkrományzat és a Terror Háza képviselői a nem messze lévő Nagy Imre teret jelölték ki új helyszínnek. A korábbi Bolgár Elek tér onnan kapta a nevét, hogy itt van a Gyorskocsi utcai büntetésvégrehajtási intézet, ahol fogva tartották és halálra ítélték Nagy Imrét és társait.

photo_camera A börtönépület és a láng.

Nem emeli a tér látványát, ahogy a többi épület sem, az egykori Könnyűipari Múzeum évek óta üresen áll, lepusztult, Jelenlegi állapotában ez Buda egyik legjelentéktelenebb tere.

Ahogy az előterjesztésben írják, „az emlékmű a Fő utcával párhuzamosan kerül telepítésre, az utcán elhaladó emberek felé fordul, ugyanakkor a fogház rizalitjának középtengelyére merőleges. A szobor körül tervezett, mészkőburkolatú tér rendezvények, koszorúzások helyszínénül is szolgál”.  

Ezt látja a láng az utca felé:

Ezt látja az utca:

De van ott egy másik szobor is, ami a lángot látja:

És kutyák is láthatják a lángot, a szobor közvetlen szomszédságában egy kutyafuttató van.

A Fővárosnak elküldött előterjesztésben szerepel képzőművészeti szakértői alkotás. Ebben annyira nem voltak elájulva az új helyszíntől.

Ahogy írják. „eredetileg fontos szempont volt a Kossuth téri helyszín, a harmadik köztársaság megszületését az 1956-os forradalom és szabadságharcból levezetve”.

Az új helyszín alkalmatlan erre.

„A Nagy Imre térre történő áthelyezése - tekintettel a bíróság-börtön tömbjének közelségére is - egyfajta szűkítő értelmezést sugall, inkább a megtorlás, az áldozatok, mint az eszme hangsúlyozásával. A rendelkezésre álló látványterv és a helyszínrajz alapján összeségében olyan térrészt jön létre, ami inkább egy szerény látogatottságú dísztítőszobor fogadására alkalmas. Ha komolyan vesszük, hogy a forradalom lángja kerül elhelyezésre, akkor a térrész bátran belehasíthat az egyébként meglehetősen jellegtelen parkba. Az alkotás jelentősen elmozdulhatna nyugati irányba, kapcsoolatba kerülve az átlós sétánnyal. A megnövelt felületű térburkolat már helyet tdu adni jelentős tömeg fogadására, rendezvényekre. Ebben az esetben a vitatható pad is elmaradhat.”

A pad végül természetesen maradt, a térkőre pedig egy iskolás osztály sem fér el. A lángot méltó módon, a forradalom 60. évfordulóján gyújtják újra azok, akiknek jut térkő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.