„Kiképzésem emléke villant az eszembe, ahogy egy géppuskalövedék fütyülve átütötte az irodám ablakát” - írta 56-ban a brit nagykövet

Történelem
2016 október 22., 05:52
comments 86

Kifejezetten érdekes olvasmány a budapesti Brit Nagykövetség 1956-os emlékoldala, amin a követség akkori dokumentumaiból idéznek, és az akkori dolgozók mesélik el budapesti élményeiket a forradalom idejéről. A külföldi szemlélők pedig néha egészen furcsa dolgokat is észrevesznek, olyanokat, amik a magyar történészek többségének is alig tűnnek fel.

Mark Russell, a követség akkori harmadtitkára például így emlékszik vissza a kezdődő tüntetésekre:

„Sok magyar zászlót láttam, amiből kivágták a Rákosi címert. A tömeg tovább növekedett a Csepel-szigetről érkezett munkásokkal, és az emberek nyíltan nevetnek! Tudom, hogy ez másoknak szokatlanul hangozhat, de a kommunista uralom alatt már évek óta senki nem mer nyíltan nevetni, nehogy a nevetést a rendszer kigúnyolásaként lehessen értelmezni.”

photo_camera Időegyenesen gyűjtötték ki a visszaemlékezéseket.

Az oldalon rengeteg ilyen, kis szöveg van, de ezek mellett hivatalos jelentésekből is lehet olvasgatni, videókat nézni, meg hanganyagokat hallgatni.

Az oldal amúgy a nagykövetség saját kezdeményezése, magyar közpénz nincs benne, ez meg csak növeli az élvezeti értéket. (Ide kattintva érhető el az oldal.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.