Pert nyert Spéder Zoltán a TV2 ellen a Tények lejárató riportja miatt

2016 november 4., péntek 15:16
39

Spéder Zoltán szeptemberben 5,7 millió forint sérelemdíjat követelt a TV2-től a lejáratására készült riport miatt. Ez az összeget most az elsőfokú ítéletben meg is ítélték neki.

A hvg.hu szerint pénteken a TV2 képviselője a bíróságon azzal védekezett, hogy „fontos közügyek feltárása érdekében” készítették az anyagot Spéder Zoltánról. Kunfalvi Nóra ötvenes évek hangulatét idéző riportját éppen akkor adták le, amikor az állami hatóságok összehangolt offenzívát indítottak az üzletember érdekeltségei ellen.

A Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett ítéletében mondta ki, hogy a Tényekben valótlan állításokat híreszteltek az üzletemberről, és ezzel megsértették jó hírnevét, magánélethez és a magántitok védelméhez fűződő jogait.

A lap beszámolója szerint a bíróság azt is kiemelte, hogy a tévé tendenciózusan szerkesztette, csoportosította a Spéderre nézve sértő állításokat úgy, hogy egy pénzéhes, mindenkit eltaposó bankárként ábrázolta. A döntés szerint a szakmai szabályokat és az alapvető médiaetikát felrúgva eközben Spéder családjára, egészségi állapotára is minősíthetetlenül személyeskedő megjegyzéseket tettek. A bíróság szerint súlyos következményei lehettek volna annak is, hogy a Spéder által akkor még irányított FHB „toldozására-foltozására” célozgattak, ami megrendíthette volna a pénzintézet helyzetét.

Spéder Zoltán 4,2 millió forintot követelt az őt lejárató állításokért, valamint további 1,5 milliót a róla készült paparazzófotókért. Most egyedül egy pontban nem adott neki igazat a bíróság, az ugyanis megfelel a valóságnak, hogy offshorozással és más ügyeivel újságok címlapján szerepelt. Az elsőfokú ítélet az összes többi pontban neki adott igazat Andy Vajna tévéjével szemben.

A lap szerint TV2 arra építette a védekezését, hogy az anyaggal olyan fontos közügyeket akartak feltárni, mint a Spéderhez valóban kötődő takarékszövetkezeti integráció, az FHB, vagy a posta ügyei. Csakhogy amikor levetítették nekik a riportot, kiderült, hogy az teljesen másról szólt, hanem a magánszférájáról.

Az ellene indított, összehangolt támadás kezdete óta Spéder Zoltán sorra adja fel az érdekletségeit.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt