Nem kell a gyerekeket a modern világról kérdezgetni, és akkor mindjárt jobban mutatnak a magyar oktatás eredményei

politika
2016 december 06., 17:05

"A PISA pedig 15 éveseket (...) mér és egy abszolút skálán, függetlenül attól, mi történik egy adott ország oktatási rendszerében."

Ezt Palkovics László oktatási államtitkár mondta kedden délután, pár órával azután, hogy nyilvánosságra kerültek a legfrissebb PISA felmérés eredményei. Kiderült, hogy még sosem zuhant a magyar oktatás akkorát, mint az elmúlt három évben.

Olyan ember felelős a magyar diákok oktatásáért, aki szerint jó magyarázat a pocsék eredményre, hogy

dehát a Klik.

Ül egymás mellett két Szervusz Államtitkáruram Üdvözöllek a Klebelsberg Alaptantervi Csapásmérő Központ megbeszélésén, és érvényes gondolatnak tartják, hogy a 72 országban felvett, standardizált mérés eredménye sajnos független attól, hogy mi történik egy adott ország oktatási rendszerében. Mintha a világ és benne Magyarország bármelyik munkaadóját valaha, egy másodpercig érdekelné, hogy milyen sajátosságai vannak a magyar oktatási rendszernek. Ja, hogy önöknél szakképzési központok vannak? Akkor ezt nem kell tudnia.

"(...) részben magyarázhatja a romló adatokat – a digitális tesztek és néhány feladattípus szokatlan lehet a magyar gyerekeknek"

Ezt az emberminisztérium mondta délelőtt, miután kijöttek az adatok.

Az lett az általános megközelítés, hogy nem a magyar oktatási rendszernek kellene felzárkózni, hanem meg kéne próbálni a világot visszaforgatni pár évtizeddel, hátha akkor ugyanazzal a tudással jobban szerepelnének a magyar diákok. Nálunk a 15 éves gyerekeknek a heti öt kötelező tesióra mellé már csak egy informatika fér bele, úgyhogy nem kell olyan életidegen példákat adni nekik, mint a PISA tesztben, hogy ha egy gigás pendrive-ról letörölnek 400 mega fotót, akkor felfér-e rá 2 új album.

A minisztérium azzal is előállt, hogy Magyarország amúgy is szegényebb, mint azok, amik jól szerepeltek. Két eset van. Vagy azért romlik 2009 óta folyamatosan a magyar eredmény, mert a németek gazdagabbak nálunk, és ezt 15 éves gyerekek pszichésen egyre nehezebben viselik, vagy azért, mert akkor Magyarországon több pénzt szántak a közoktatásra, mint most. Nehéz eldönteni.

Kevés terület van, ahol az elmúlt hat év olyan látványos kudarcokat és visszafejlődést hozott, mint a közoktatás. Ma sem látszott, hogy bárki hajlandó lenne szembenézni ezzel. Hoffmann Rózsa, Czunyiné Bertalan Judit, Palkovics vagy Balog Zoltán az életük végéig viselhetnek majd köztisztséget, ha akarnak, soha semmilyen felelősséget nem kell vállalniuk. Egy kicsit a magyar állam is úgy működik, ahogy a PISA-tesztet szeretnék láttatni: ha azt a hülyeséget csinálod, amit az agyközpontból rád osztanak, akkor nem lehet bajod, "függetlenül attól, mi történik egy adott ország oktatási rendszerében."

Palkovics szerint amúgy is voltak itt ígéretes változások az elmúlt két évben, csak azok még most pont nem látszanak. Amíg pedig beérnek a most már Tényleg Jó Nyomon Járó Új Reformok, addig itt lehet nézegetni, hogy milyen a magyar oktatás teljesítménye más országokéhoz képest. Ezen a képen például a kék a magyar, a narancssárga az orosz diákok teljesítményét mutatja.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.