Nyilvánosságra kerültek a Facebook titkos moderálási alapelvei

tech
2016 december 22., 12:48

A Facebook a nagyközönségnek (értsd: 1,57 milliárd ember) csak egy általános, és általánosságához méltóan homályos leírást tesz közzé arról, hogy milyen posztokat töröl, a konkrét szabályokat azonban, amelyeket a moderátoroknak követniük kell, mielőtt döntenek egy-egy poszt törléséről, mindeddig sikerült titokban tartania.

Most viszont a Süddeutsche Zeitung megszerezte azokat az oktatóanyagokat, amelyekkel a cég megtanítja a moderátorainak, hogy milyen posztok maradhatnak fent a Facebookon, és melyek azok, amelyeknek a kukában a helyük.

A lap szerint a Facebook külön osztályt tart fent arra, hogy meghatározza a moderálási alapelveket, a kifogásolt posztok törlését viszont külső cégekre bízza: ilyen péládul az Arvato, a Bertelsmann berlini leányvállalata. Az alkalmazottakat belső tanfolyamokon képzik ki arra, hogy mely posztokat kell törölniük; ezeknek a tanfolyamoknak az anyagát szerezte meg most az SZ.

A Facebook elsődleges célja, hogy senki ne tegyen ki olyan posztot, ami gyűlöletbeszédnek minősül, mert az „megfélemlítő és kirekesztő közeget teremt, amelyben az emberek nem akarnak semmit megosztani."

Az viszont, hogy mi számít gyűlöletbeszédnek, ebben az esetben nem a törvényekre van bízva, hanem maga a Facebook mondja meg, és úgy tűnik, hogy a kritériumok alapján szinte bármi gyűlöletbeszédnek minősíthető, amit ember ír emberről, és nem kifejezetten pozitív.

A Facebook belső tanfolyamán először is úgynevezett protected categorykat, védett kategóriákat határoznak meg, és kijelentik: ha ezen kategóriába tartozó személyek bármelyikét verbális támadás éri, a posztot el kell távolítani.

A védett kategóriák a következők:

  • Biológia nem
  • Vallási hovatartozás
  • Nemzetiség
  • Gender (kb. társadalmi nem)
  • Rassz
  • Etnikum
  • Szexuális orientáció
  • Fogyaték vagy súlyos betegség

Amelyik poszt ezek ellen intézett támadásnak minősül, azt azonnal törlik a moderátorok. De ez még nem minden, léteznek ugyanis egyéb, nem teljes, de némi védelmet élvező alkategóriák:

  • Életkor - fiatal, öreg, tinédzser
  • Foglalkozás - munkanélküli, tanár, orvos, pilóta, űrhajós
  • Származási földrész - európai vagy ázsiai
  • Társadalmi státusz - gazdag, szegény, középosztálybeli
  • Külső megjelenés: szőke, barna, magas, alacsony, kövér, sovány
  • Politikai hovatartozás: republikánus, demokrata, szocialista, kommunista, forradalmi
  • Vallás: iszlám, katolicizmus, szcientológia

Külön alszabály, hogy magukat a vallásokat szabad támadni, de a vallási csoportok tagjait már nem, tehát

azt le szabad írni a Facebookon, hogy a szcientológia rossz, az viszont nem, hogy egy szcientológus rossz.

Ugyanez igaz az országokra: Franciaországot szabad szidni, egy franciát a franciasága miatt már nem.

Mivel a Facebooknál főleg programozók dolgoznak, a poszttörlési szabályokra természetesen különböző formulákat is kidolgoztak, például azt, hogy

  • PC + PC = PC

illetve hogy

  • PC + NPC = NPC

Ha ez nem lenne elég érthető, éljünk a facebookos moderátor-tanfolyam egy konkrét példájával: mi van, ha kiírom a Facebookra, hogy

Az ír nők ostobák?

Elemezzük a kijelentést! Mint fent láttuk, az ír mint nemzeti származás védett kategória (PC); a az egy biológiai nem, ami szintén védett (PC).

Mivel PC + PC = PC, a posztot törölni fogják a Facebook moderátorai.

Ha viszont azt írom, hogy

Az ír tinédzserek ostobák,

egyszerre támadok egy védett és egy nem védett kategóriát (az ír az ugye védett, a tinédzser nem annyira, csak speciálisan, ez egy kicsit zavaros), és mivel PC + NPC = NPC, Az ír tinédzserek ostobák kijelentés a nem védett kategóriába tartozik, tehát le lehet írni anélkül, hogy kimoderálnák. Pontosabban törölhetik, de nem kötelesek törölni.

Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, létezik a kvázi védett kategória, ide tartozik például a migráns, ami a németek tiltakozása után nyerte el ezt a státuszt a Facebooktól. Az például, hogy "kibaszott muszlimok", nem szabad leírni a Facebookon, de azt, hogy "kibaszott migránsok", azt le szabad. A migráns kvázi védettsége konkrétan azt jelenti, hogy a "Mocskos migráns" az oké, a "Migráns mocsok" az pedig nem oké, legalábbis a Facebook moderálási alapelvei szerint.

A Facebook mindemellett szigorúan tiltja a bullyzást, vagyis a személyeskedő baszogatást, nem tiltja viszont az önroncsoló viselkedést: az extrém tetoválás vagy a piercing megjelenítése nem tilos, kivéve akkor, ha az illető másokat is erre szólít fel.

Külön szabály vonatkozik a vizelő embereket ábrázoló fotók posztolására: ez abban az esetben tilos, ha a képek megalázóak a rajtuk szereplőkre nézve.

A közszereplők a Facebookon is több kritikát kénytelenek eltűrni, mint az átlagemberek. A Facebook a közsszereplő fogalmát a következőképpen határozza meg:

  • Olyan ember, akit tisztviselőnek választottak
  • Olyan ember, akinek több mint 100 000 követője van a közösségi médiában
  • Olyan ember, aki a médiában dolgozik és nyilvános kijelentéseket tett
  • Olyan ember, akit az elmúlt két évben ötször vagy annál többször szerepelt a hírekben.

(Süddeutsche Zeitung)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.