McCain szenátor az ukrán fronton szilveszterezett

2017 január 1., vasárnap 6:52
111

John McCain amerikai republikánus szenátor szombaton azt mondta Ukrajnában, hogy továbbra is mindenben támogatja az ukrán népet az orosz elnyomás és Putyin területszerző háborúja ellen. A szenátor a szilveszter estét is a front közelében töltötte, Petro Porosenko ukrán elnök és ukrán katonák társaságában.

Ukrajnában több mint 3 éve törtek ki harcok, miután Viktor Janukovics elnök - valószínűleg orosz nyomásra - letett korábbi ígéretéről, és nem írta alá az Ukrajna és az EU között tervezett társulási megállapodást. Ezután EU-párti tüntetések kezdődtek Kijevben 2013 végén, majd Janukovics elnök elmenekült az országból. 2014-ben az orosz hadsereg megszállta, és Oroszországhoz csatolta a korábban Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet, és jelentős orosz támogatással polgárháborút indítottak az új kijevi kormány ellen a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták. A szeparatisták fegyvert, ellátmányt és személyzetet is Oroszországból kapnak, számtalan videóriport és cikk szól arról, hogy az ukrán fronton titokban hivatásos orosz katonák is harcolnak az ukrán hadsereg ellen.

McCain szenátor évtizedek óta az oroszokkal szembeni minél keményebb fellépés híve, éppen ezért, kezdetektől fogva támogatta az ukrán kormányt, és az Egyesült Államokban több akcióbizottságot is létrehozott, a putyini agresszió ellen harcoló ukrán nép támogatására.

Ő is szerzője annak a levélnek, amit 27 amerikai szenátor (demokraták és republikánusok egyaránt) Donald Trump megválasztott elnöknek írtak. Ebben kérik Trumpot, hogy támogassa Ukrajnát abban a háborúban, amit a levél orosz területszerző háborúnak nevez.

Donald Trumpot az eddigi jelek szerint az ilyen kérések nem igazán fogják meghatni, kampánya során ugyanis többször jelezte, hogy engedékenyebb lesz az oroszokkal szemben, mint Obama, és megválasztása után is többször nyilvánvalóvá tette, hogy amerikai-orosz vitákban is inkább hisz Vlagyimir Putyinnak, mint a CIA-nak. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt