Ősztől kizárólag az agyonkritizált történelmi atlaszt használhatják majd a diákok az érettségin

2017 január 9., hétfő 13:05
124

Több kritika érte már a központosított magyar oktatás új fejlesztésű tankönyveit. Leginkább az összecsapott történelmi atlaszt szedték szét szaktanárok. A Történelemtanárok Egylete azt még el tudta érni, hogy a tavalyi érettségin használhassák a diákok a korábbi atlaszt, de idén ősztől már nincs ez a kiskapu.

A bírálatok miatt az atlaszt időközben javították, 15 százalékkal bővítették, de az egylet szerint „ez az atlasz továbbra sem tartalmaz fokbeosztást, helységnév mutatót, kronológiát, valamint szinte olvashatatlanul apró betűket, halvány színeket használ, és csak részben alkalmas a (kerettanterv által is megkövetelt) forrás- és tevékenységközpontú oktatásra, képességfejlesztésre”.

Mégis ez lesz a kötelező atlasz ősztől*, amivel a szervezet szerint hátrányos helyzetbe hozza azokat a diákokat, akik eddig nem ebből készültek.

A Történelemtanárok Egylete szerint nemcsak az atlasszal van a baj (valóban, szétszedték a tizedikes törikönyvet is korábban), a jelenleg engedélyezett, új tankönyvek többségükben szakmailag, metodikailag nem megfelelő minőségűek, míg azok a jó minőségű könyvek, amelyek korábban beváltak nem rendelhetők.

Ezért követelik, hogy

1. teremtsék meg a szabad, minőségi tankönyvpiac feltételeit,
2. engedélyezzék, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által kiadott atlasz mellett továbbra is használhassák a diákok a korábban alkalmazott magas színvonalú, az életkori sajátosságoknak megfelelő atlaszokat az érettségi vizsgán.

(*Cikkünkben először azt írtuk, hogy már tavasszal sem lesz használható a régi atlasz. A korlátozás majd csak ősztől lesz érvényes.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt