3+1 dolog, amit felfedeztünk az első budapesti Boiler Room buliban

ZENE
2017 január 26., 18:21
comments 54

Szerda este bulitörténelem zajlott Budapesten, először járt nálunk a házibulihangulatot netes közvetítéssel vegyítő világhírű bulisorozat, a Boiler Room. Először még 2010-ben, Londonban volt buli, azóta pedig több mint száz városban fordultak meg.

A koncepció faék egyszerű: a szervezők fognak pár menő dj-t, berakják őket egy bulizó tömeg közepébe, majd az egészet élőben adják az interneten. Minden egyszerűsége ellenére a Boiler Room borzasztó sikeres márka lett, a budapesti bulira fél óra alatt kapkodták el az összes jegyet.

A helyszínen persze kiderült, hogy igazából a Boiler Room nem sokban különbözik egy sima klubbulitól, de az apró különbségekbe belekapaszkodva így is feltártunk pár összefüggést. 

1: A hazai bulizók nem adják fel az igazi bulizást az olcsó hírnév oltárán

A Boiler Room sikerének egyik titka, hogy itt a sima bulizóból is könnyen netes sztár lehet: a közvetítéseket mindig sok ezren streamelik élőben, a legnagyobb pillanatokat külön tematikus blog fogja össze, egy-egy jobban sikerült mozdulat gifként akár önálló életre is kelhet az interneten. Ezért joggal lehetett arra számítani, hogy a pult mögötti részt majd gondosan koreografált, centire megtervezett dizájnerbulizók fogják ellepni, nem hagyva teret a Mezei Bulizóknak. 

link Forrás

De ez végül nem így alakult, nagyjából két olyan srác tűnt fel, akin látszódott, hogy tényleg gondolkodtak előre azon, hogy itt majd most hogyan kell kinézni és mit kell csinálni, ráadásul egyikük Lengyelországból érkezett, ami rögtön megbocsáthatóvá teszi az egészet. 

Lehet csak az első alkalom zavara okozta, de a pult mögé betüremkedő tömeg végül az önfeledt bulizást választotta a könnyen adódó netes szereplés helyett. 

Szép győzelem! 

2: A kora esti technóé a jövő

Van persze szépsége annak is, ha bizsergő testtel és lélekkel reggel hétkor érsz haza az Akácfa utcából, de látni ennek a korlátait is. Oda az egész másnapod, leeresztett lufiként fogsz vegetálni és szinte szerencsés vagy, ha rákövetkező reggelre valamennyire össze tudod kaparni magad.

link Forrás

Budapesten az elmúlt években nyaranta terjedni kezdtek a napközbeni bulik, amik megoldást kínáltak erre a problémára, de ezek évi pár hónapra jelentenek csak vigaszt. A Boiler Room szervezői viszont (igaz, alighanem csak a stream időzítése miatt) meglépték azt, hogy az egész bulit lezavarták este fél 8 és éjjel 1 között, mindezt ráadásul egy hétköznap este. És ebből kiderült, merre érdemes tapogatóznia a buliszíntérnek:

több helyszínen elcsípett megjegyzésből is kiderült, komoly igény mutatkozik itthon a késő délutáni - kora esti technóra. 

3: Szép magyar siker

Az elmúlt évek egyik kiugró hazai zenei sikertörténete az okosított elektronikus színtér berobbanása volt. Persze nem előzmények nélkül jött ez az egész, de így is nagyon látványos, ami történt: a LÄRM és a Toldi pultja mögött pár hetente váltják egymást klubvilágsztárok, olyan kiadók alakultak meg, mint a Farbwechsel vagy a Selected Sounds, és sorra bukkantak fel olyan alkotók, akik a nemzetközi terepen is elkezdték megvetni a lábukat. 

boiler room ize

A video posted by bence (@szvbrk) on

Ennek a folyamatnak volt ünnepe a szerdai Boiler Room, ahol a brit Lobster Theremin kiadóhoz került három magyar, Imre Kiss, S Olbricht és a London-Berlin tengelyről Budapestre szinte már csak visszajáró Route 8 bőven elvitte a műsort a két brit DJ elől. 

3+1: A Szeretet mindig legyőzi a Sötétséget

Ez már egyáltalán nem kapcsolódik szorosan a Boiler Room-bulihoz, de valamennyire a szerda este hangulata is inspirálja: 

egy ideje gyakran eszembe jut, hogy Budapest mennyire remek város lehetne az egyre jobban újraéledező európai elektronikus ellenkulturális hullámban. 

Megvan a közeg, a lendület, megvannak az emberek, van egy csomó remek helyszín a külvárosban könnyen megközelíthető helyen, szerencsés fordulat lenne, ha az elmúlt évek erős pezsgése ilyen irányba fejlődne tovább. 

Ez meg itt bónuszként a Vice tavalyi félórás dokumentumfilmje a brit illegális rave-reneszánszról, ami aztán már tényleg sehogy nem kapcsolódik a szerdai bulihoz, de érdemes megnézni. 

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.