Negyedik este tüntetnek Romániában a legalizált korrupció ellen

külföld
2017 február 03., 17:58
comments 177

Romániában az új kormány és a kormányt támogató parlamenti pártok úgy módosítják a büntető törvénykönyvet, hogy enyhítik a büntetési tételeket egy rakás, korrupcióval összefüggő bűncselekménynél. A 14 millió forintnyi lej alatti elkövetési értékű hivatali visszaélés például az új szabályok szerint nem is lenne bűncselekmény, és azt is kiszélesítik, hogy ilyen ügyekben mikor adható kegyelem.

Mikor kedden kiderült, miben is mesterkednek az ország vezetői, rengetegen vonultak az utcákra Románia több városában is. A rendszerváltás óta nem tüntettek ennyien az országban, mint most. Kedd éjszaka óta minden nap százezrek mennek ki az utcára, hogy a tervezett módosítás ellen tüntessenek.

A demonstrációk azóta egymást érik, most tart a tiltakozás a negyedik éjszakájánál.

Marosvásárhelyen a helyi média beszámolói szerint mostanra sem csökkent a tüntetők elszántsága, pénteken is több ezren mentek ki demonstrálni. Az eseményeket élőben lehet követni a Facebookon:

link Forrás

Kolozsváron is vonulnak a helyiek, Bukarestben pedig 12 ezren tüntetnek.

A nagyvárosokban szombatra is demonstrációkat szerveznek, Bukarestben és Konstancában arra kérik a helyieket, hogy szombaton hozzák ki a gyerekeiket is tüntetni, akár kézen fogva, akár nyakban ülve, akár babakocsiban, hogy ezzel is jelezzék a világnak: a tüntetések békések, és a demonstrálók nem ülnek fel semmilyen erőszakos provokációnak. (Transindex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.