Negyedik este tüntetnek Romániában a legalizált korrupció ellen

külföld
2017 február 03., 17:58
comments 177

Romániában az új kormány és a kormányt támogató parlamenti pártok úgy módosítják a büntető törvénykönyvet, hogy enyhítik a büntetési tételeket egy rakás, korrupcióval összefüggő bűncselekménynél. A 14 millió forintnyi lej alatti elkövetési értékű hivatali visszaélés például az új szabályok szerint nem is lenne bűncselekmény, és azt is kiszélesítik, hogy ilyen ügyekben mikor adható kegyelem.

Mikor kedden kiderült, miben is mesterkednek az ország vezetői, rengetegen vonultak az utcákra Románia több városában is. A rendszerváltás óta nem tüntettek ennyien az országban, mint most. Kedd éjszaka óta minden nap százezrek mennek ki az utcára, hogy a tervezett módosítás ellen tüntessenek.

A demonstrációk azóta egymást érik, most tart a tiltakozás a negyedik éjszakájánál.

Marosvásárhelyen a helyi média beszámolói szerint mostanra sem csökkent a tüntetők elszántsága, pénteken is több ezren mentek ki demonstrálni. Az eseményeket élőben lehet követni a Facebookon:

Kolozsváron is vonulnak a helyiek, Bukarestben pedig 12 ezren tüntetnek.

A nagyvárosokban szombatra is demonstrációkat szerveznek, Bukarestben és Konstancában arra kérik a helyieket, hogy szombaton hozzák ki a gyerekeiket is tüntetni, akár kézen fogva, akár nyakban ülve, akár babakocsiban, hogy ezzel is jelezzék a világnak: a tüntetések békések, és a demonstrálók nem ülnek fel semmilyen erőszakos provokációnak. (Transindex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt