A csodastadionokban a gyepet nem sikerült megoldani

futball
2017 február 19., 19:20
comments 168

A Nemzeti Sport szombaton bejelentette, hogy végre jobb lett a magyar foci. Erről még nincsenek kint az óriásplakátok országszerte, de átvállaljuk a feladatot, és mostantól hétvégenként nagyobb összefoglalóval számolunk be a mindent felülmúló sikerekről, a játék javulásáról, a pazar stadionokról, a felcsúti akadémisták cseperedéséről.

Ott tartunk már, hogy az Olaszországból hazatérő, a kieső helyen álló Gyirmóthoz szerződött Tamás Krisztián például a felkészülés alatt azt mondta

„Úgy gondolom, sokan leírják a magyar focit, de én úgy érzem, nem olyan rossz a labdarúgásunk. Az iram például nálunk az olaszországihoz képest nagyobb. Ezért sem bánom, hogy újra itthon futballozhatok.”

A hosszú téli szünet, a kemény felkészülés után szombaton elkezdődött a tavaszi szezon, sajnos az elitligánkban a hatból egy meccset kapásból elhalasztottak. Ezen két olyan két csapat játszott volna (Vasas és Haladás), amelynek készül az új stadionja (mármint külön-külön), ezért egy harmadik csapat (Újpest) frissen felújított stadionjában léptek volna pályára. A 800 millióért kipofozott újpesti arénának viszont olyan állapotban volt a gyepszőnyege, hogy azon képtelenség volt játszani. Nem azért, mert a hazai csapat elhasználta, ők ugyanis egy zavaros háttérvita miatt egyelőre egyáltalán nem vehetik birtokba a felújított stadionjukat. 

Így fővárosi helyszínnek maradt Deutsch Tamás ékszerdoboza, az Új Hidegkuti Nándor Stadion. Hogy itt nem lesz gond a gyeppel, az már a villamosmegállóban kiderült, amikor egy bennfentes Kispest-szurkoló elmesélte, hogy ő volt tegnap az MTK-stadionban, a műfűvel erősített fű tökéletes állapotban van. A mustrán ott volt a Fradi-elnök Kubatov Gábor is, akit arra bíztattak, hogy nyugodtan próbáljon meg kirúgni egy jó részt a gyepből, de nem sikerült neki. 

A stadionba érve kiderült, hogy a gyep tényleg pazar, nem kellett szurkolói kártya sem ahhoz, hogy az ember jegyet tudjon venni a hazai nézők közé. A meglepően kicsi és puritán stadionnal való ismerkedést nagyban segítette az a Bundeswehr-sapkás biztonsági őr, aki először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a női vécé felől érdeklődő érdeklődő lánynak azt válaszolta: fogalma sincs, a Fradi-pályán meg tudná mutatni. Aztán valakitől ő kérdezte meg, hogyan fognak elférni itt majd a fradisták, mert ez csak egy tornaterem. Végül az eleinte kicsit feszültnek tűnő őr maga mondta a helyüket kereső nézőknek, hogy üljenek, ahová csak akarnak, úgysem lesz telt ház.

Telt ház tényleg messze nem volt, egyszerűen nem lehet igaz, amit hivatalosan állítottak, hogy 2700-an voltak az ötezres stadionban.

Az MTK honlapján ügyesen oldották meg, hogy a meccsről készült galériában csak a vendégszektorról mutattak képeket, az tényleg tele volt. 

photo_camera Forrás: mtk.hu

Az MTK-s szektorokról nincs ilyen kép. Volt olyan szektor, ahol összesen hét embert számoltam meg. Azért voltak ennél sűrűbben is, de a fél ház biztosan nem jött össze. A kispestiek is készítettek galériát, ott ez jobban látszik.

photo_camera Fotó: Honvéd FC/Facebook
photo_camera Fotó: Honvéd FC/Facebook
photo_camera A talán leginkább tömött MTK-szektor Fotó: mtk.hu

A legendás, kapuk mögötti betonfalnak tényleg megvan az az előnye, hogy egyrészt ott legalább nincs üres szék, másrészt visszaveri a hangot, így tényleg hozzájárul a „tömeghatáshoz”, a megduplázott hangerejű kispesti tábor így képes volt meccshangulatot teremteni. MTK-tábor, mint olyan, nem volt, így a kispestiek nyugodtan buzizhatták kórusban az isteni Torghellét, nem kaptak választ. 

photo_camera Van még fejlődési lehetőség a nézőszámban

A kieső helyen álló MTK olyan remekül erősített a télen, hogy egyetlen újonnan szerződtetett játékos sem kezdett. Azért a pályán gyorsan kiderült, hogy nem minden MTK-játékos küzd teljes erővel a kiesés ellen: még életemben nem láttam olyat, hogy egy helyzetben lévő csatár ahelyett, hogy rástarolna a labdára, inkább kétségbeesetten néz a partjelzőre, hogy intse már be a lest. A jószívű partjelző meg is könyörült Myke Ramoson. 

Az MTK minden idők legalacsonyabb középhátvéd párosával állt ki a meccsre (Vass Ádám – 175 centi, Poór Patrik – 180), egészen hihetetlen volt mellettük a második félidőben becserélt 191 centis Kabangu Kadima, aki nemcsak nagyobb, de gyorsabb is volt, viszont olyan ügyetlen, hogy az megmagyarázza, miért játszik az NBI-ben. A második helyen álló Honvéd ezért nem rohant át az MTK-n, Torghelle kiállítása után egy kamu 11-essel nyert. 

Az MTK 11-eséről és Torghelle kiállításáról sajnos lemaradtam, mert a hétmilliárdért épült stadion büféjét a maroknyi érdeklődő is lefagyasztotta, elsősorban az a 14 holland, aki 14 sört rendelt. A mindössze két sörcsapból kb. cseppenként sikerült kinyerni ennyit, a perec a szünet utánra elfogyott, pedig 450 forintért messze nem baráti áron ment, és nem is volt friss, Markó Ferkó kollégánk pedig a világ legrosszabb zsíroskenyerét vette meg, más már nem volt. Szóval négy korsó sör és a világ legrosszabb zsíroskenyerének a megvásárlása 16 percig tartott a második félidő elején, már meccs közben. 

photo_camera Büfé a meccs alatt.
photo_camera Ez is a büfé lehetne, de itt nincs semmi.

Máshol (értsd Nyugat-Európában vagy akár a Fradi-pályán) a büféknél kivetítőn lehet nézni a meccset sorban állás közben, itt csak a kábelek vannak kiépítve, monitor nincs. És ekkor már túl voltunk a csőtörésen a vécében.

Eközben természetesen a túloldalon, a VIP-részen zajlott az élet. Rényi kolléga előbb Szijjártó Pétert látta egy külön VIP-páholyban, aztán abba futott bele, hogy a Honvéd olasz edzőjének a feleségét kurvázták le, és dobálták meg szotyival az olasz barátját és a velük lévő gyereket is. De nem Szijjártó Péter a VIP-páholyból. 

Debrecenben szurkolt a Fradinak Kubatov ellentábora

Ebben a fordulóban a debreceni stadionban volt a legtöbb néző. A húszezres új aréna rendszeresen kong az ürességtől, minden tizedik széken szoktak ülni, most azért voltak viszonylag sokan (7138), mert az új Fradi-pályát a vénaszkenner miatt bojkottáló, Kubatov-ellenes Fradi-tábor megjelent Debrecenben. Ettől az az egészen elképesztően vicces helyzet alakult ki, hogy a hatalmas stadionban három foltban voltak szurkolók: a helyiek, a Fradi-nézők és a tőlük elkülönülő Fradi-tábor, akik végig üzengettek Kubatovnak.

link Forrás

A meccs totál érdektelen 0-0 lett, elképzelés nélküli játékkal.

link Forrás

Még a Fradi-edzője, Thomas Doll is elismerte, hogy ezt nem lehetett jó nézni, de azért dicsérte a csapatát. A meccsen aztán az is kiderült, hogy a világ leghülyébb német védője, úgy hívják, hogy Oliver Hüsing, a Fradiban játszik, aki azért kapott sárgát, mert a cserénél még azelőtt rohant be a pályára, hogy a társa lejött volna. Hüsing volt az, aki a Fradi csúfos BL-selejtezőjén ezt az öngólt rúgta.

link Forrás

Nemcsak Újpesten, két másik pályán is rossz volt a talaj, annak ellenére, hogy mindkettőnél fűthető a gyep. Legalábbis papíron, de Balmazújváros óta tudjuk, hogy az egy dolog, hogy több mint százmillióért kiépítik, nagyon drága bekapcsolni, ezért nem is bajlódnak vele. Mezőkövesden Szivics mester panaszkodott már a meccs előtt, hogy Tállai András új stadionjában gyatra a talaj, még a Nemzet Sport is megjegyezte ezt, a Videoton edzője, a norvég Berg pedig - ó, jaj - a felcsúti Pancho Aréna gyepszőnyegét vette a szájára. Azért játszanak ott, mert a székesfehérvári stadion is épül. 14 ezres lesz, most Felcsúton 2100 néző volt.

A magyar bajnokság toronymagas esélyese a Videoton, annyi pénzük van, hogy szerb és horvát válogatott játékosokat vásárolnak ki a szerződésükből. 

Így aztán így nézett ki a Videoton-Újpest jegyzőkönyve: 

(Bede Márton kollégánk értékelése: „Nagy fel Kálnoki Kis Dávidnak, aki a Pancho Arénában bemutatta, hogy egy sárga erejéig a magyarok is labdába rúghatnak.”) Azért nem a legjobb délszlávok szorítják ki a magyarokat:

link Forrás

Gyirmóton viszonylag elfogadható volt a pálya, igaz, ott például egyáltalán nincs még fűthető gyep. De nyáron kiépítik, szóval jövőre már nem érdemes semmi jóra számítani. Addig mondjuk már másodosztályúak lesznek, mert most sem tudtak nyerni, és már több mint négy meccse egyáltalán nem lőttek gólt. A közönségszórakoztató focira 800-an sem voltak kiváncsiak. 

Az idény eleji formára csak a Paks edzője, Csertői Aurél hivatkozott. A Diósgyőr edzője, Horváth Ferenc viszont az egész téli felkészülésüket dobta a kukába, miután kikaptak a Mezőkövesdtől 3-0-ra.

link Forrás

A másodosztályból egyeten hír: a Pintér Attilát a kispadra megszerző, válogatott játékosokat szerződtető, Máltán és Spanyolországban ezdőtáborozó Puskás Akadémia az egész ország bánatára kikapott Szolnokon Pinyő mester bemutatkozó meccsén. Pedig olyan jól sikerült a felkészülés.

link Forrás

NB I., 20. forduló

MTK-Honvéd 1-2, hivatalosan 2706 néző, de ez szinte biztos, hogy túlzás
Gól: Torghelle, illetve Lanzame, Eppel

Videoton-Újpest 5-1, Pancho Aréna, hivatalosan 2179 néző
Gól: Hadzic, Scepovics (2), Suljic, Stopira, illetve Perovic

Debrecen-Ferencváros 0-0, hivatalosan 7138 néző

Mezőkövesd-Disógyőr 3-0, hivatalosan 3325 néző
Gól: Balogh B., Bacelic-Grgic, Molnár G.

Gyirmót-Paks 0-0, 764 néző

A Vasas–Haladás a Szusza-stadion talajának állapota miatt elmarad.

  1. Videoton 44–20-as gólkülönbség, 37 pont
  2. Honvéd 34–18-as gólkülönbség, 37 pont
  3. Vasas 30-18-as gólkülönbség, 34 pont (egy meccsel kevesebbet játszott)
  4. Ferencváros 34–27 gólkülönbség, 31 pont
  5. Mezőkövesd 24–22-es gólkülönbség, 30 pont
  6. Újpest 31–31-es gólkülönbség, 27 pont
  7. Haladás 22-23-as gólkülönbség, 26 pont (egy meccsel kevesebbet játszott)
  8. Paks 18-24-es gólkülönbség, 24 pont
  9. Diósgyőr 24-39-es gólkülönbség, 21 pont
  10. Debrecen 20-26-os gólkülönbség, 21 pont
  11. MTK 13-23-as gólkülönbség, 20 pont
  12. Gyirmót 8-31-es gólkülönbség, 14 pont

Ezen a héten Herczeg Márk kollégám figyelmébe a Debrecenben felcsendülő Nélküledet ajánlanám.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.