Orbán Viktor nagyon elégedett, 120 éve nem volt ilyen jó nekünk

POLITIKA
2017 február 20., 15:25
comments 216

Hétfőn megnyílt az idei parlament, és szokás szerint Orbán Viktor miniszterelnök értékelte elsőként a helyzetet. Fantasztikus sikerekről számolt be, és szerinte 120 év rossz történelmi tapasztalatai után most végre tényleg megkezdődött az ország felzárkózása. Az ellenzék szerint ebből az emberek semmit sem éreznek. 

Az idei első vitanap első vitájából ez volt a lényeg:

A gazdaságról

Orbán Viktor kétszer is név szerint megdicsérte gazdasági miniszterét, Varga Mihályt, és mindkét felszólalásában a gazdasági eredmények sorolására áldozta a legtöbb időt. Így foglalta össze a helyzetet:

a magyar modell működik.

17 éve nem indult ilyen jól az év mint most, utalt a januári bevételi többletre. És hosszan sorolta, hogy melyik ágazatban mekkora az idei fizetésemelés, alacsonyabbak az adók, közel van a teljes foglalkoztatottság, csökken az államadósság aránya a GDP-hez képest, növekszik a kiskereskedelmi forgalom, javul a külkereskedelmi egyenleg, úgy növekedik a gazdaság, hogy közben nem adósodik el az ország.

A beszéd hasonló volt az országértékeléséhez, vagyis egyik fő üzenete az volt, hogy itthon minden a lehető legjobban megy, annyi csak a feladat, hogy nem szabad letérni erről a helyes útról.

Vona Gábor (Jobbik) szerint a hatalmas elvándorlás bizonyítja, hogy mégsem ilyen jó a helyzet, az emberek menekülnek az országból. A versenyképességet kellene inkább erősíteni és európai szintű fizetéseket adni. A kormány azzal reklámozza a külföldi befektetők előtt Magyarországot, hogy itt olcsón tudnak dolgoztatni.

Semjén Zsolt (jobbra) és Orbán Viktor (balra) a parlament idei első ülésén Soltész Miklóssal (háttal) beszélgetnek. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
photo_camera Semjén Zsolt (jobbra) és Orbán Viktor (balra) a parlament idei első ülésén Soltész Miklóssal (háttal) beszélgetnek. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Erre Kósa Lajos (Fidesz) azt mondta, hogy Németországból is 1,2 millió ember ment el másik EU-s országba dolgozni, vagyis teljesen természetes, hogy van, aki külföldön vállal munkát, ha ez lehetséges.

Tóth Bertalan (MSZP) ismertette, hogy a magyarok 60%-a szerint a dolgok rossz irányba mennek, és emlékeztetett, hogy Varga Mihály szerint ahhoz is 5-6 év kell, hogy Szlovákiát utolérjük. Az MSZP a minimálbér további emelését, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését (a vadhús helyett a kenyérét például), és rezsicsökkentést követel.

Szél Berndaett (LMP) azt mondta, hogy itt a legalacsonyabb a minimálbér a visegrádi országok között. Vissza kell hozni a többkulcsos adórendszert. A fiatalokat a kormány külföldre űzi, helyettük külföldön toboroznak munkaerőt, átjáróház lett az országból.

Harrach Péter (KDNP) arra figyelmeztetett, hogy ha az emberek többet keresnek és többet is költenek, ahogy a statisztikák mutatják, akkor nyilván jobban is élnek. Orbán Viktor viszontválaszában felsorolt egy csomó KSH-s adatot, hogy mennyivel kevesebb embernek vannak anyagi gondjai, mint 2010-ben voltak.

A korrupcióról

Vona Gábor szerint döbrögik és kisgömbőcök földesúri mentalitással vezetik az országot, csak a foci és a pénz érdekli a kormányt, tulajdonuknak nézik az országot és szolgálóknak a benne élőket. Mészáros Lőrinc az ország többsége szerint Orbán Viktor pénztárosa, „önnek gyűjti a pénzt, kilóg a gázcső”. 2018-ra valódi elszámoltatást ígért, „nem fog örökké tartani a lopásra és korrupcióra épülő rendszer”.

Gyöngyösi Márton és Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettesei és Rig Lajos, a párt képviselője (balról jobbra) az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. február 20-án (Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)
photo_camera Gyöngyösi Márton és Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettesei és Rig Lajos, a párt képviselője (balról jobbra) az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. február 20-án (Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Tóth Bertalan urizáló fideszesekről beszélt, és szerinte Orbán Viktor elefántcsonttoronyban él. Szél Bernadett szerint is ott él, milliárdos és helikopteres miniszterek ülnek a a parlamentben, miközben a fél ország éhezik.

Kósa Lajos azt mondta, hogy a valaha volt legnagyobb korrupciós ügy a 4-es metró körüli lopás volt, és erről kellett volna az ellenzéknek beszélnie. Emlékeztetett, hogy mivel nőnek az adóbevételek, ezért világos, hogy fehéredik a gazdaság.

Oktatás, egészségügy

Vona Gábor szerint a kormány rombol mindkét területen. Tóth Bertalan szerint az emberek félnek, hogy a kórházakban nem tudják meggyógyítani őket, és hogy a gyerekeik nem kapják meg a megfelelő tudást az iskolákban. Szél Bernadett szerint az állami kiadások 20 százalékát az oktatásra kellene költeni, és a jelenlegi rendszer rossz a gyerekeknek, a tanároknak és a szülőknek is; továbbá naponta 3 orvos és 2 ápoló hagyja el Magyarországot.

Orbán Viktor szerint nem szép az ellenzéktől, hogy elvitatja az eddigi eredményeket, amelyek nem is a kormány, hanem a keményen dolgozó magyar emberek sikerei, őket sértik meg, amikor a problémázással jönnek.

Olimpia

Orbán Viktor erre a témára nem tért ki, legfeljebb érintette a szoknya-ügy gerjesztésekor, erről külön írtunk.

Vona Gábor szerint Orbán személyes felelőssége, hogy elrontotta az olimpiai lelkesedést, azzal, hogy magának és nem az országnak akart dicsőséget, és "az aranyérmek helyett az aranyrudak" érdekelték leginkább. 

Budapest, 2017. február 20...Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. február 20-án...MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
photo_camera Budapest, 2017. február 20...Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. február 20-án...MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szél szerint az emberek azért akarnak népszavazást az olimpiáról, mert nem akarják a fideszesekre bízni a szervezést. 

Harrach Péter szerint az olimpia nem elsősorban gazdasági kérdés, hanem az országimázsnak tenne jót, és Budapestnek lenne egy jó bemutatkozási lehetőség. Szerinte az aláírók között vannak jó szándékú emberek is, de a kezdeményezők közül sokan „direkt politikai szándékkal” kezdtek bele a kampányba.

Menekültek

Orbán Viktor az évértékelője után megint elmondta az 5 külső veszélyt, ami az országra leselkedik, és amiről nemzeti konzultációt indít.

A bevándorlás továbbra is veszély szerinte, még jó, hogy egyre több európai ország osztja a magyarok véleményét a határok lezárásáról. Orbán szerint még nincsenek többségben azok az országok az EU-ban, amelyek az EU-n kívüli táborokban helyeznék el a menekülteket, de ebbe az irányba mennek a dolgok fokozatosan.

Tóth Bertalan azt mondta, hogy a menekülthullámra közös európai válaszok kellenek, ezt bizonyítja, hogy a legutóbbi áradatot az EU-török megállapodás állította meg, és nem egyetlen tagállam. Szerinte Orbán összeesküvéselméleteket gyárt háttérhatalmakról. Szél Bernadett szerint a kormány saját magának talál ki problémákat, ahelyett, hogy az emberek problémáival foglalkozna.

Egymásról általában

A miniszterelnök szerint az ellenzéki pártok őfelé fordulnak, de egymáshoz beszélnek igazából, mert azon versenyeznek, hogy melyikük jusson be jövőre a parlamentbe. Szerinte a szocialistáknak minden felszólalásukat a korábbi bűneik beismerésével kellene kezdeniük, Vona Gábornak pedig az a baja, hogy az emberek nem bíznak benne, mert antiszemita pártból filoszemitát, EU-ellenesből EU-pártit, és bevándorlás-ellenesből migráns-bartátot csinált.

photo_camera Samjén Zsolt és Orbán Viktor. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Vona szerint Orbán vághatja a centit, már csak egy éve van hátra, utána személy szerint felelnie kell Pharaonért, Mészáros Lőrincért, a letelepedési kötvényekért és minden piszkos ügyért. Tóth Bertalan szerint Orbán fiktív háborúkat indít, a sajtószabadság és a szólásszabadság ellensége, Putyinabb akar lenni Putyinnál, de csak egy Disney Putyin a valóságban. Szél Bernadett szerint Orbánnak nem mítoszokkal, hanem a valósággal kellene foglalkoznia, és nem atomerőmű, olimpia és a kötvényekkel jól kereső offshore cégek kellenek, hanem tiszta kormányzásra volna szükség.

Egyéb érdekességek

Orbán Viktor 2020-ra 30 ezer elektromos autót akar látni a magyar utakon. Harrach Péter szerint nagyszerű dolgokat alakítottak ki a börzsönyi erdészet munkatársai a bakancsos turisták örömére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.