Gondolkodtál már azon, mi történik a Ferihegyen lefoglalt rengeteg tárggyal?

közlekedés
2017 március 07., 11:12

Hétfőn tett közzé egy rövid videót a BBC arról, hogy mi történik azokkal a tárgyakkal, amiket az utasoktól foglalnak le brit reptereken: 

link Forrás

Röviden, ami hasznosítható, azt rászoruló családok kapják meg.

Kíváncsiak lettünk, hogy itthon mi a helyzet, ezért megkérdeztük a Liszt Ferenc repteret, ahonnan a BA kommunikációs igazgatója, Hardy Mihály válaszolt. Mint kiderült, a lefoglalt tárgyak többsége bizony megsemmisül: 

„A 100ml/1 liter összesen maximális folyadék/gél/krém határt az utasok többsége jól ismeri, ennek ellenére napi (!) 3-4 m³ az elkobzott ilyen termékek mennyisége. Sem lehetőség, sem erőforrás nincs ezeknek a szétválogatásra, a drága francia parfüm, a single malt skót whiskey és a 880 gr-os narancslekvár megy a kukába, a kukából pedig, mint veszélyes hulladék kerül a megsemmisítőbe, illetve a hulladékégetőbe. 

Az utasbiztonsági ellenőrzésen dolgozó kollégák semmilyen formában nem férnek hozzá ezekhez az elkobzott tárgyakhoz, városi legenda, hogy aztán a műszak végén megisszák a francia konyakot vagy a hölgyek lekobzott Givenchy-vel fújják be magukat. Hatalmas pazarlás, fáj érte a szívünk, de a biztonsági előírásokat nem lehet átlépni.”

Nem jobb a helyzet az élelmiszerekkel sem: 

„Arra nincs lehetőség és szerintem a NÉBIH élelmiszerekre vonatkozó előírásaival is ellentétes, hogy ismeretlen eredetű, ellenőrizetlen hátterű élelmiszereket kiválogassunk (még ha használhatónak tűnik is) és valamilyen módon eljuttassuk egy alapítványon keresztül a rászorulóknak. A magyar előírások nagyon szigorúak – azt gondolom, hála istennek. Annak idején még a Tesco-nál még azt sem tudtam elérni, hogy legalább a lejárt pulton tarthatóságú, de még állati takarmányként hasznosítható zöldségeket mondjuk megkapják az Állatkert zebrái, pedig sokat küzdöttünk ezen Hanga Zolival.”

A kivételt a kisollók jelenthetik: 

„A kézipoggyászban vagy az utasnál talált, repülésre veszélyes szúró- vágó és egyéb eszközöket összegyűjtjük (kések, bicskák, ollók, boxerek, stb.) ezekből hathavonta 1-2 m³ mennyiség keletkezik. Ezekből – alapítványokon át – rászoruló iskolások/iskolák megkapják a használható eszközöket, pl. kisollókat, sniccereket – gyakorlati foglalkozáshoz, vagy kézimunka szakköröknek.”

Ezen kívül Hardy még két érdekes részletet emelt ki válaszában: 

„A feladott poggyászban talált eszközök megőrzését 30 napra felajánljuk az utasnak, hogy a visszaúton megkaphatja, ha nem él vele, akkor megsemmisítjük.”

„Karácsony táján iszonyatos mennyiségű csillagszórót, pirotechnikai eszközt veszünk el, ezek végképp speciális megsemmisítést igényelnek. December és január eleje a kritikus ilyen szempontból.”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.