Erről aztán megérte Putyin-Orbán találkozót tartani: 200 helyből húszat sikerült betölteni az orosz-magyar ösztöndíjprogramban

POLITIKA
2017 március 11., 09:45
comments 52

Heringes Anita, az MSZP képviselője megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), hogy hányan vesznek részt az orosz és a magyar kormány közös ösztöndíjprogramjában.

Ez azért fontos, mert a 2015-ben induló együttműködés mindkét Orbán-Putyin találkozó témája volt. A 2017-es budapesti Putyin-látogatás hivatalos napirendjén is szerepelt, igaz, ahogy akkor is megírtuk, Vlagyimir Putyin akkor nem elsősorban tárgyalni jött, hanem azt akarta csak megmutatni Európa és a világ vezetőinek, hogy van ország az európai szövetségi rendszerben, ahol nagyon szívesen látják, és ahová bármikor elutazhat.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a válaszában elmondta, hogy az ösztöndíjprogram szabályai szerint a kormányok évente 200-200 főt küldhetnek a másik országba.

Ehhez képest Magyarországon jelenleg 20 ember vesz részt a programban.

Az orosz fél valamivel jobban kihasználja a lehetőségeit, ott 103 tanuló nyerte el az ösztöndíjat, de közülük csak 75-en kezdték meg ténylegesen a tanulmányaikat magyar egyetemeken.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.