Eddig valamiért nem zavarta a kormányt a stratégiai partner Heineken vörös csillaga

2017 március 17., péntek 12:13
258
Fotó: Külügyminisztérium Fotó: KKM/BURGER Zsolt

Lex Heinekennek is csúfolják azt a törvényjavaslatot, amit hétfőn tolt be a parlament elé Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes, és amivel a kormány egyik pillanatról a másikra megpróbálja ellehetetleníteni a Heineken holland sörgyártó és forgalmazó céget. 

Az ügy előtörténete szerint a Csíki Sört (Ciuc) forgalmazó Heineken beperelte az Igazi Csíki Sör gyártóját a védjegybitorlás miatt, és a marosvásárhelyi bíróság végül a hollandoknak adott igazat. Hódmezővásárhely (Lázár János) Heineken-bojkottra szólított fel, a magyar állam felsorakozott az Igazi Csíki mellett, és támadta az elfogult román igazságszolgáltatást is. 

Trükkös ellehetetlenítési akcióba kezdett a kormány: a konfliktus után egy tervezet hirtelen két évig terjedő börtönnel fenyeget mindenkit, aki "horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet"' használ fel haszonszerzés céljából. Persze lehet külön felmentést kapni, de ahhoz valószínűleg viselkedni kell.

Érdekes apróságra hívta fel a figyelmet a Vastagbőr blog: a Heineken 2014 eleje óta stratégiai partnerségi kapcsolatban áll a magyar kormánnyal, és a megállapodást nyélbe ütő Szijjártó Péter külügyminiszter nagy kedvvel fotózkodott vörös csillagok társaságában. 

Fotó: Külügyminisztérium

Szijjártó ekkor Joris Huijsmans HEineken-igazgató oldalán arról beszélt, a magyar gazdaság növekedése szempontjából kiemelten fontos a magyar-holland gazdasági együttműködés, ugyanis "9,5 milliárdos összeggel, a harmadik legtöbb befektetés Hollandiából érkezik Magyarországra".

A magyar kormány, hangzott el ugyanitt, azért is kiemelt partnerként tekint a Heinekenre, mert "egy nagy múltú hazai iparág tradíciójára épít ez a nemzetközi nagyvállalat, amely ráadásul a lehető legmodernebb technológiát alkalmazva erősíti a magyar gazdaságot és annak teljesítményét."  

Az együttműködés olyannyira gyümölcsözőnek bizonyult, hogy 2015. nyarán Szijjártó adta át a Heineken sörgyárat Sopronban, kiemelve, hogy

"a sörgyár élenjár Magyarországon az innovációban, mert nemcsak új termékeket vezet be a piacra, hanem erősíti gazdasági és munkahelyteremtő szerepét is, utalva arra, hogy a magyar gyár beszállítóinak 86 százaléka magyar." 

Változnak az idők: Lázár János a Csíki-ügy után, csütörtökön Hódmezővásárhelyen arról beszélt, hogy a kormány szíve szerint megvizsgálná a sörgyárak működésének szabályozását, a nagy cégek és a kisebb magyar szereplők, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások viszonyát. Az történik ugyanis, folytatta a miniszter, hogy a multi épp eltapossa a kis sörgyárat. 

"Ez a vita kevésbé a sörről, sokkal inkább magyarságunkról szól."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt