A magyar kormány rátette a CEU nyakára a kést, és most szerintük Trumpéknak kell lépniük

2017 április 7., péntek 8:39
293

Az első lépést az amerikai kormányzatnak kell megtennie - mondta Rétvári Bence, az Emmi államtitkára a CEU-ügyről. Mintha nem a magyar kormány és a parlament tette volna meg az első lépést azzal, hogy pillanatok alatt olyan szabályozást alkotott, amivel lehetetlen feltételeket támasztottak a Budapesten működő egyetem számára. 

A héten elfogadott törvénymódosítás értelmében a CEU csak úgy működhetne tovább, ha lenne egy campusza az Egyesült Államokban is, és lehetetlenül rövid idő alatt államközi szerződést kötne a magyar és az amerikai szövetségi kormány a működési szabályokról. Természetesen nem azért, mert Soros György alapította, hanem azért, mert.

Na, erre mondta azt Rétvári Bence a TV2 I/I Azurák Csabával című műsorában, hogy „ha az amerikai kormányzat nem akarja, akkor nem lesz megállapodás CEU-ügyben”. Vagyis szerinte minden attól függ, tárgyalásokba bocsátkozik-e a Trump-adminisztráció a magyar kormánnyal az egyetem ügyében.

"Ez kell legyen ennek a menetrendje" - válaszolta az államtitkár arra a kérdésre, hogy a magyar kormány valóban az amerikai kormány megkeresését várja-e.

A legfrissebb hírek szerint az amerikai külügyminisztérium különmegbízottakat küld Budapestre, kifejezetten a CEU miatt, miután az egyetem rektora, Michael Ignatieff simán bejutott olyan helyekre, ahová amerikai látogatásán Szijjártó Péternek - Orbán egyoldalú Trump-barátkozása ellenére - esélye sem volt

De persze Rétvári már jelezte, hogy az államközi szerződés is kevés lehet. 

Az államtitkár szerint nem az a kérdés, hogy az USA-Magyarország államközi szerződés megkötésére van-e esély, hanem az, hogy a CEU a magyarországi szabályozás betartása mellett dönt-e. Mert egyelőre nem látszik, hogy "az óriási birodalom", amely mögött "iszonyatosan nagy pénz áll", lépést tenne annak érdekében, hogy megfeleljen a magyar szabályozásnak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt