A magyar kormány rátette a CEU nyakára a kést, és most szerintük Trumpéknak kell lépniük

POLITIKA
2017 április 07., 08:39
comments 284

Az első lépést az amerikai kormányzatnak kell megtennie - mondta Rétvári Bence, az Emmi államtitkára a CEU-ügyről. Mintha nem a magyar kormány és a parlament tette volna meg az első lépést azzal, hogy pillanatok alatt olyan szabályozást alkotott, amivel lehetetlen feltételeket támasztottak a Budapesten működő egyetem számára.

A héten elfogadott törvénymódosítás értelmében a CEU csak úgy működhetne tovább, ha lenne egy campusza az Egyesült Államokban is, és lehetetlenül rövid idő alatt államközi szerződést kötne a magyar és az amerikai szövetségi kormány a működési szabályokról. Természetesen nem azért, mert Soros György alapította, hanem azért, mert.

Na, erre mondta azt Rétvári Bence a TV2 I/I Azurák Csabával című műsorában, hogy „ha az amerikai kormányzat nem akarja, akkor nem lesz megállapodás CEU-ügyben”. Vagyis szerinte minden attól függ, tárgyalásokba bocsátkozik-e a Trump-adminisztráció a magyar kormánnyal az egyetem ügyében.

"Ez kell legyen ennek a menetrendje" - válaszolta az államtitkár arra a kérdésre, hogy a magyar kormány valóban az amerikai kormány megkeresését várja-e.

A legfrissebb hírek szerint az amerikai külügyminisztérium különmegbízottakat küld Budapestre, kifejezetten a CEU miatt, miután az egyetem rektora, Michael Ignatieff simán bejutott olyan helyekre, ahová amerikai látogatásán Szijjártó Péternek - Orbán egyoldalú Trump-barátkozása ellenére - esélye sem volt.

De persze Rétvári már jelezte, hogy az államközi szerződés is kevés lehet.

Az államtitkár szerint nem az a kérdés, hogy az USA-Magyarország államközi szerződés megkötésére van-e esély, hanem az, hogy a CEU a magyarországi szabályozás betartása mellett dönt-e. Mert egyelőre nem látszik, hogy "az óriási birodalom", amely mögött "iszonyatosan nagy pénz áll", lépést tenne annak érdekében, hogy megfeleljen a magyar szabályozásnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.