Kevesebb hülyeséget csinálna a kormány, ha legalább a saját jelentéseit elolvasná

politika
2017 április 09., 12:58

Bár folyamatosan csak kamuznak ebben a kérdésben, azért a játék kedvéért egy pillanatra fogadjuk el Lázár János magyarázatát, hogy a felsőoktatási törvénymódosítása nem direkt a CEU megszívatására született bosszúból, hanem tényleg a feltárt hibákat akarták kijavítani.

link Forrás

Akkor viszont máris ott tartunk, hogy a magyar törvényalkotóknak fogalmuk sincs, mit csinálnak, mert a feltárt hibákat még véletlenül sem érintették.

Elvileg az egész CEU-ügy azzal a jelentéssel kezdődött, amit az Oktatási Hivatal készített a külföldi egyetemek működéséről.  A jelentés pont azon a napon került fel a kormány oldalára, amikor a CEU elleni törvényjavaslatot is benyújtották.

A kormánypárti képviselők legfeljebb annyit idéztek belőle, hogy a CEU elkésett néhány adatszolgáltatással és a képzései nyilvántartásba vételével, amit igyekeztek minél jobban felfújni. De miközben törvénytelenségeket emlegetve a jelentést lobogtatták, valójában csak olyan hétköznapi mulasztásokról volt szó, amelyek miatt normális esetben még nem kellene átírni az egész törvényt. Ahogy Varga Mihály sem rohan azonnal módosítani a költségvetést, amikor kiderül, hogy valaki elnézte az adóbevallását. 

Pont leszarták, hogy mi van a saját jelentésükben

Nagy kár, hogy a fideszes képviselőknek a sürgősségi eljárás miatt nem volt idejük elolvasni a jelentést, pedig abban olyan problémákról is szó esett, amikkel tényleg nem ártott volna foglalkozni. Ráadásul bemutatták azt a bravúrt, hogy egy olyan jelentésre hivatkozva nevezték fantomegyetemnek a CEU-t, ami pont elismeri az egyetem minősítési rendszerét.

MTI Fotó: Illyés Tibor
photo_camera MTI Fotó: Illyés Tibor

Az Oktatási Hivatal szerint a Middle States Commission on Higher Education, ami 7 amerikai államban ellenőrzi az egyetemeket, „nagyon komplex, komoly feltételeket” ír elő a CEU-nak. Ennek a hatóságnak egyébként semmi gondja nincs azzal, hogy a CEU egy licencszerződés alapján Magyarországon tanít, csak azt nézik, hogy közben teljesítik-e azokat a feltételeket, amelyek az amerikai állami elismeréshez kellenek. Részlet a kormány külföldi felsőoktatási intézményekről készült jelentéséből - Forrás: kormany.hu

Tehát az Oktatási Hivatal is úgy látja, hogy magával a CEU külföldi akkreditációjával nincs gond. A jelentés szerint inkább azzal kellene kezdeni valamit, hogy más államokban az egyetemek vizsgálatát nem  szakonként végzik el, hanem a teljes intézményt minősítik. Néhány helyen ez a rendszer annyira laza, hogy például az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola itthon saját magának állítja össze a programjait, amiket a brit partnerei csak utólag hagynak jóvá.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a magyar szabályozás olyan feltételeket követel, amelyek alapján például „francia vagy osztrák magán felsőoktatási intézmény nem tud Magyarországon működési engedélyhez” jutni. 

Tehát kiderült, hogy nincs megoldás a francia vagy osztrák, magánintézmények itthoni működésére. Mit lép erre a magyar kormány? Semmit, inkább átírja az EU-n kívüli országokra vonatkozó szabályokat. 

Mintha valaki azt mondaná Balog Zoltánnak, hogy fáj a foga, amire Semjén Zsolt sürgősségi eljárással beutalná egy vakbélműtétre.

Ezen kívül felmerült egy sor probléma brit, német, cseh vagy francia intézményekkel is, de a kormány valamiért mégis csak az Európai Gazdasági Térségen kívüli országoknál vezetett be szigorításokat. Ha már az elején nem lett volna egyértelmű, hogy az egész a CEU-ról szól, akkor a bizottsági vitában a Fidesz még ráküldött egy olyan módosítót, ami kifejezetten az amerikai rendszerre vonatkozott.  

A kormány gyakran mentegetőzik azzal, hogy a törvény nem lehet olyan rossz, mert a 28 megvizsgált egyetemből csak egy tiltakozik. Azt már elfelejtik, hogy ebből 21 intézmény európai, amelyeknek nem kötik államközi szerződéshez a működését. Ráadásul a külföldön működő campus kifejezetten olyan követelmény, ami itthon csak a CEU-t érinti, pedig korábban azt sem az Oktatási Hivatal, sem az amerikai hatóság nem hiányolta.

Ráadásul azzal, hogy az amerikai intézményeknél a magyar kormány elvárná, hogy a szövetségi kormánynak is alá kelljen írnia a valamiféle szerződést, még azt a McDaniel College-ot is bizonytalan helyzetbe hozzák, amelyiknél nem talált hibát a vizsgálat, hiszen azt sem tudni, hogy Donald Trump egyáltalán tárgyalhat-e felsőoktatási kérdésekről.

A jelentés és a törvény tartalmát összehasonlítva nehéz eldönteni, hogy az a kártékonyabb, ha egy kormány tényleg olyan hülye, mint amilyennek a miénk tetteti magát, vagy ha olyan fokú kicsinyesség vezérli, mint amit a CEU-val szemben most bemutattak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.