Lánczi Tamás szerint hitelrontás azt mondani, hogy kormányszócső lett a Figyelőből

2017 április 13., csütörtök 6:48
125

Lánczi Tamás, aki úgy lett a Figyelő főszerkesztője, hogy közben a Századvég vezető elemzője és Habony Árpád üzlettársa, hitelrontásnak nevezte azt, hogy a tulajdonosváltás óta kormányközeliként emlegetik a lapot.

Lánczi a 168 órának beszélt arról, hogy szerinte az sem tette kormányszócsővé a lapot, hogy Schmidt Mária lett a tulajdonos és L. Simon László fideszes képviselő is ott ül a szerkesztőbizottságban.

Schmidt Mária és Lánczi Tamás a Századvég konferenciáján - Fotó: 444/Botos Tamás Fotó: Botos Tamás/444

Arról, hogy a váltás után több meghatározó újságíró is felmondott a lapnál, azt mondta:

„A baloldal helyezte nyomás alá ezeket az újságírókat. Sokuknak esze ágában nem volt elmenni, de saját táboruk egysze­­rűen kiszekálta és belehajszolta őket ebbe a rossz döntésbe.”

Bár a szerkesztőség fele távozott, Lánczi nem gondolja, hogy ő vagy Schmidt Mária vitte volna a „szekértábor-mentalitást”  a lapba.

Reagált arra is, hogy mostanában dupla oldalon jelennek meg a Figyelőben a kormányzati hirdetések:

„A Népszavában is van, sőt az Indexen is. Ha az minősít egy lapot, hogy megjelenik benne állami hirdetés, akkor tényleg nagy bajban vagyunk. Megjegyzem: a Figyelőben egy éve is szerepeltek kormányzati hirdetések, de ezzel akkor senkinek nem volt problémája.”  

Később már büszkén beszélt arról, hogy a jövőben több kormányzati háttérinfót tudnak szerezni a cikkeikhez: „Ezen a téren a pozí­­ciónk erősödött. Olyan embereket szólaltatunk majd meg, akiket más nem.” Mikor aztán rákérdeztek, hogy lehet, hogy a lap már február 7-én arról írt, hogy a CEU lesz a kormány egyik fő célpontja, Lánczi inkább megkerülte a választ.