Belgrádban őrizetbe vették Victor Ponta volt román miniszterelnök barátját, Sebastian Ghita üzletembert

2017 április 14., péntek 5:14
24

Hajnalban Belgrádban őrizetbe vették Sebastian Ghita román üzletembert, volt politikust, aki decemberben szökött meg az ellene több korrupciós ügyben is nyomozó román hatóságok elől – jelentette be a román rendőr-főkapitányság.

Sebastian Ghitát a szerbek vették őrizetbe a románoktól kapott információk alapján. A román rendőrség egyben köszönetet mondott több európai állam – köztük Magyarország – hatóságainak a Ghita-ügy megoldására tett erőfeszítéseikért. 

A volt szociáldemokrata parlamenti képviselő, Victor Ponta volt miniszterelnök jó barátja, szökése után leleplezőnek szánt információkat közölt a román korrupcióellenes harc vélt politikai befolyásoltságáról. Leleplezéseit a tulajdonában levő Romania TV hírtelevízióban sugározták. Ezek után mondott le tisztségéről január közepén Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) operatív vezetője – írja az MTI. Ghita volt az, aki plagizálással vádolta meg (sikertelenül) Laura Codruta Kövesi román korrupcióellenes főügyészt.

Újabban egyébként a barátját, a szociáldemokrata Victor Pontát – aki ellen Ghitához hasonlóan szintén több ügyben nyomoznak – mutatja be jó példaként a civilek elleni harcban a magyar közmédia, pedig pár éve még az MSZP-nek kampányolt, majd többször is beszólt Orbán Viktornak és a kormányának. Pontának egyébként a lex CEU is tetszett, és hasonló javaslatot tervezett a magyar egyetemek ellen. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt