Nem képesek megmondani, hogy miről szól a konzultációjuk

POLITIKA
2017 április 18., 13:30
comments 211

Amikor elolvastam a nemzeti konzultáció kérdéseit, biztos voltam benne, hogy az összes kérdése hazug állításon alapszik.

A korábbi konzultációk esetében is érezhető volt, hogy súlyosan torzítják a valóságot a kérdések, de olyan még nem fordult elő, hogy már a kérdés kiindulópontja sem igaz. A migránsos konzultáció idején az legalább igaz volt, hogy a migráció egy létező jelenség, most viszont úgy tűnt, hogy kizárólag nem létező EU-s szabályokról és el nem követett tettekről kérdeznek.

Minden magyar választó megkapta. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
photo_camera Minden magyar választó megkapta. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Nyitva hagytam azonban a lehetőséget, hogy a kormány és a Fidesz ismer olyan tényeket, ami elkerülte a világ figyelmét. Ezért ragaszkodva a konzultációban szereplő szóhasználathoz, kérdéseket tettem fel a konzultációs íveket kiküldő Miniszterelnökségnek, illetve annak a Miniszterelnökségi Kabinetirodának, ami a Fidesz egyik sajtósa szerint illetékes a konzultációs ügyekben. Továbbá az EU-val kapcsolatos kérdéseket elküldtem a Fidesz EP-frakciójának is.

Ezeket kérdeztem:

  • Melyik (akár csak tervezett) EU-s szabályozás kényszerítheti Magyarországot a rezsicsökkentés eltörlésére? Kérem, ha van rá lehetőség, akkor az Európai Bizottság honlapjára mutató linkkel is segítsenek.
  • Melyik (akár csak tervezett) EU-s szabályozás kényszerítheti Magyarországot illegális bevándorlók beengedésére? Kérem, ha van rá lehetőség, akkor az Európai Bizottság honlapjára mutató linkkel is segítsenek.
  • Pontosan mely nemzetközi szervezetek, és milyen esetben ösztönöztek Magyarországra tartó illegális bevándorlókat törvénytelen tevékenységre? Tudnak olyan esetről, amikor bűnpártolás gyanújával nyomozás indult ilyen esetekben?
  • Mely külföldről támogatott szervezetek igyekeznek átláthatatlan módon beavatkozni Magyarország belügyeibe? Az átláthatatlanság pontosan miben érhető tetten ezekben az esetekben?
  • Melyik (akár csak tervezett) EU-s szabályozás támadja a magyar kormány munkahelyteremtő intézkedéseit? Pontosan melyik intézkedések vannak veszélyben? Kérem, ha van rá lehetőség, akkor az Európai Bizottság honlapjára mutató linkkel is segítsenek.
  • Melyik (akár csak tervezett) EU-s szabályozás vagy nyilatkozat támadja a magyar adócsökkentést? Pontosan mely csökkentett adók vannak veszélyben? Kérem, ha van rá lehetőség, akkor az Európai Bizottság honlapjára mutató linkkel is segítsenek.

Lázár János és Rogán Antal minisztériumától április 11-e óta hiába várom a választ, egyáltalán nem reagáltak a kérdésekre. A Fidesz EP-frakciójától legalább annyi választ kaptam, hogy a képviselők nem szeretnének nyilatkozni ebben az ügyben. A néppártból eddig csak a luxemburgi Frank Engel fűzött kommentárt lapunknak a kérdésekről, szerinte "kretének a kérdések". Próbálkoztam azzal is, hogy Szájer Józsefnek, a brüsszeli Fidesz-frakció vezetőjének közvetlenül is feltehessem a kérdéseket, de ő sem akart válaszolni.

A bizottság szerint ezek mítoszok, félreértések

Az Európai Bizottság óvatosan már jelezte, hogy a „Brüsszelre” vonatkozó kérdések hazugságokon alapulnak. A bizottság budapesti képviseletét vezető Zupkó Gábor azt mondta róluk, hogy „mítoszokon alapulnak”, Frans Timmermans bizottsági alelnök pedig szerdán Brüsszelben azt mondta, hogy „udvariasan felhívtuk a magyar kormány figyelmét arra, hogy a kérdések félreértéseken alapulnak”. Eddig két biztos jött Budapestre, hogy ezt elmondja a magyar kormánynak, erre utaltak a sajtótájékoztatóikon is, és akkor a jelenlétükben Varga Mihály és Pintér Sándor miniszterek nem is mertek ellentmondani nekik. Varga annyival próbálkozott, hogy régebben terjedtek hírek a mostaninál keményebb brüsszeli szabályozási tervekről is.

Ahogy a kérdésekben lévő brüsszeli fenyegetések nem léteznek, úgy a civil szervezetekre vonatkozó állítások is hazugságok. Illegális bevándorlókat törvénytelenségre biztatni bűncselekmény volna, ha ilyet lelepleztek volna a magyar hatóságok, akkor azt aligha hallgatták volna el. Ha a civil szervezetek között volna átláthatatlanul működő, akkor arra is rámutatott volna már a kormány valamilyen hatósági eljárás nyomán. A norvég támogatások ügyében egy nagyon komoly, hónapokig tartó, több hatóság által is végigvitt vizsgálatot indítottak ugyan hasonló váddal, ám ezek semmire se jutottak. Kiderült, hogy az érintett szervezetek átláthatóan és törvényesen működnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.