Ádernek az a véleménye arról, hogy a tüntetők szégyellik őt a CEU-törvény aláírása miatt, hogy a nyilatkozatában minden benne volt

politika
2017 április 21., 13:15
comments 203

Közel két hete, miután Áder János köztársasági elnök aláírta a Parlamenten rohamtempóban, mindenféle érdemi konzultálás nélkül, zagyva indokokkal, hazudozva áttolt CEU-ellenes fideszes törvényt, tüntetők – köztük a Fidesz egykori alapítóhelyének, a Bibó István Szakkollégiumnak a mostani szakkollégistái – mentek a Sándor-palota elé, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy az államfő is adta a nevét a Közép-európai Egyetem elleni célzott kormányzati támadáshoz.

Áder János a Küldetések a pénz világában című tankönyv bemutatóján az MNB Teátrumában 2017. április 21-én. A Pénziránytû Alapítvány 7-8. évfolyamos iskolásoknak szóló, a tudatos pénzügyi tervezésre oktató tankönyvének az államfő a fővédnöke. (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)
photo_camera Áder János a Küldetések a pénz világában című tankönyv bemutatóján az MNB Teátrumában 2017. április 21-én. A Pénziránytű Alapítvány 7-8. évfolyamos iskolásoknak szóló, a tudatos pénzügyi tervezésre oktató tankönyvének az államfő a fővédnöke. (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A tüntetők olyasmiket skandáltak, hogy „Szégyellünk! Szégyellünk!, illetve „Bajszos szart!”. Az Indexnek most sikerült ezzel kapcsolatban megkérdeznie Áder Jánost. Azt kérdezték, mit a véleménye arról, hogy bibósok azt kiabálták neki, hogy szégyellik, amire az államfő távozóban csak annyit mondott:

„Elolvashatják a nyilatkozatot, abban minden benne van, amit kiadtam.”

Áder valószínűleg erre az indoklásra gondol, amit már amúgy is ismerhettek a tüntetők, és nem a legizmosabb érvelést érezhették ki belőle, ahogy mi sem.

Az államfő köreiből amúgy előzőleg azt szivárogtatták ki, hogy azért is aláírja majd a törvényt, mert a jogászai nem találtak rajta fogást. Ehhez képest az államfő elődje (mármint Schmitt Pált nem számítva), Sólyom László szerint a törvényről lerí, hogy alkotmányellenes. Az ellenzéki képviselők elég aláírást gyűjtöttek össze ahhoz, hogy az Alkotmánybíróság elé kerüljön a CEU ügye. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.