5 év után kaphatott útlevelet Navalnij

Öt évig tartó elutasítás után ma útlevelet kapott Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, hogy külföldön vizsgáltathassa ki magát.

Navalnijt, aki jelölt szeretne lenni a 2018-as elnökválasztáson, szombaton valaki zöld sebfertőtlenítővel arcon öntötte, ami miatt jobb szeme vegyi égési sérülést szenvedett és – remélhetőleg ideiglenesen – 80 százalékban elvesztette látóképességét.

A Szövetségi Migrációs Hivatal (FMSZ) Navalnij büntetett előéletére hivatkozva korábban nem volt hajlandó kiadni az útlevelét. Az ellenzéki politikus néhány napja azt mondta: Svájcban vagy Spanyolországban szeretné kezeltetni a szemét. Az ügyvédje szerint a hatóságok ritka kivételt tettek.

Navalnij útlevél-kérelmét korábban az ún. Kirovlesz-ügyben történt elítélésére hivatkozva utasították el. Az ügyben Navalnij az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult, amely azonban még nem hozott döntést.

Alekszej Navalnij februárban a bíróságonFotó: Alekszej Kudenko / Szputnyik / AFP

A Vlagyimir Putyin kihívójaként fellépő, 40 éves videoblogger egyébként valószínűleg elvesztette a jogát arra, hogy jövőre elnökjelölt legyen, mert Navalnijt és Pjotr Oficerov üzletembert azzal vádolták meg, hogy 16 millió rubelt (jelenlegi értékén kb. 80 millió forintot) sikkasztottak el a Kirovlesz állami fakitermelő vállalattól. A bíróság 2013-ban ötévi börtönre és pénzbírságra ítélte a politikust, de az EJEB törvénytelennek minősítette az ítéletet, az orosz legfelsőbb bíróság pedig tavaly novemberben elrendelte a perújrafelvételt.

Az új eljárásban első fokon Navalnijt a korábbi letöltendő 5 év helyett felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Szerdán a másodfokú törvényszék elutasította a politikus fellebbezését és helyben hagyta a büntetését.

Ez Navalnij elnökjelölti ambícióinak végét jelentheti, mivel az elnökválasztás rendjéről rendelkező orosz jogszabály 10 évre a büntetés letöltését vagy az amnesztiát követően kizárja a politikai küzdelemből a súlyos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélt személyeket.

De Navalnij nem hagyott fel a kampányolással arra hivatkozva, hogy az orosz alkotmány csak azokat fosztja meg a jelöltséghez való joguktól, akiket büntetés-végrehajtási intézményben tartanak fogva.

Az orosz sajtóban megjelent jogi elemzések szerint az ellenzéki politikus abban az esetben válhat mégis hivatalos elnökjelöltté, ha az EJEB a megismételt eljáráson született ítéletet is jogellenesnek minősíti – ami az újabb ítélet megsemmisítését vonhatja maga után –, vagy ha Navalnij az alkotmánybírósághoz fordul és az úgy dönt, hogy az elnökválasztás rendjéről rendelkező jogszabály alaptörvény-ellenes.

Alekszej Navalnij az utóbbi időben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy márciusban egy videóban súlyos korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt. A kezdeményezésére március 26-án országos tüntetést tartottak a korrupció ellen. Navalnijt a hatósággal való szembeszegülés miatt 15 napra lecsukták. Medvegyev az ellene felhozott állításokat „képtelenségnek”, „zagyvaléknak” és politikai indítékúnak nevezte. (MTI)