Macron panaszt tett, miután Le Pen a vitájukban offshore számlákra utalgatott

külföld
2017 május 05., 04:18
comments 39

Írtunk mi is arról, hogy mennyire durva sértegetésparádévá vált a francia elnökválasztás második fordulójába jutott két jelölt, Emmanuel Macron és Marine Le Pen televíziós vitája. 

A jelek szerint azonban egy ponton Macron szerint a szélsőjobbos jelölt többet is tett egyszerű vagdalkozásnál, ezért hivatalos panasszal élt Le Pen egyik állítása miatt. A Macron-stáb egy tagja pedig jelezte, hogy nem fognak hezitálni, és bárkit beperelnek rágalmazásért, aki a nyilvánosság előtt megismétli az állítást. 

photo_camera Fotó: ERIC FEFERBERG/AFP

A vita egy pontján ugyanis Le Pen felvetette Macronnak, hogy reméli, hogy nem fog kiderülni, hogy van egy offshore számlája a Bahamákon. Bár a Nemzeti Front jelöltje nem mondta ki, de nyilvánvalóan arra a dokumentumra utalt, ami egy ideje kering már az interneten, és ami szerint Macronnak egy karibi bankban van számlája. Macron rágalmazásnak nevezte a vádat. 

A párizsi ügyészség korábban már vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy vajon nem próbálják-e meg egyes szereplők kamu hírekkel befolyásolni a francia választás kimenetelét. 

Le Pen csütörtökön Dol-de-Bretagne városában járt, és itt arról beszélt, hogy szó nincs arról, hogy titkos offshore számla birtoklásával vádolta volna meg riválisát.  

„Ha ezt akartam volna, megtettem volna tegnap. Én csak kérdeztek tőle valamit. Ha lenne bizonyítékom, elővettem volna már tegnap.”

– mondta erről Le Pen. 

Macron, aki az értékelések a vita nagy részében meg tudta őrizni hidegvérét, annak ellenére is, hogy milyen vehemenciával rontott rá Le Pen, egy csütörtöki interjúban arról beszélt, hogy ezek a célozgatások hazugságok, amik többek között olyan honlapokról származnak, melyek orosz érdekkörhöz kapcsolhatóak

Az összeesküvéselmélet pontos eredetét nehéz megmondani, de az AP elemzése szerint kaliforniai szélhelyű szélsőjobbos körökhöz köti a dokumentumok felbukkanását, amik egy olyan bankszámlát mutatnak, melyen Macron állítólagos aláírása nem is hasonlít az igazi aláírására. Ráadásul a dokumentum metaadataiból kiderül, hogy nem sokkal a feltöltése előtt készült, aláásva a feltöltőknek azt az állítását, hogy a dokumentum már régóta köröz több száz francia újságíró között, akik viszont nem hajlandóak vele foglalkozni. 

A Macron-kampány az első olyan Twitter-posztot, ami erre a dokumentumra utalt, egy olyan kaliforniai szélsőjobbos aktivistához kötötte, aki volt már elítélve bűncselekmény miatt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.