Az MTA kiállt a CEU mellett

oktatás
2017 május 09., 13:28
comments 137

A Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése azt kéri a kormánytól, hogy tegye lehetővé a CEU további zavartalan működését Budapesten.

A közgyűlésen újraválasztott elnök, Lovász László értékelésében azt mondta: az MTA olyan hely, ahol politikai nézeteket félretéve, a tudomány érdekét szem előtt tartva lehet megvitatni fontos kérdéseket. A CEU-ügyét a jelek szerint tudományos ügyként kezelik. A témát új pontként fel is vették a közgyűlés napirendjére, és azt javasolják a kormánynak, hogy tegye lehetővé a Central European University (CEU) további zavartalan működését Budapesten, ennek érdekében pedig vegyék igénybe Lovász László MTA-elnök korábbi közvetítési ajánlatát.

Lovász László az Indexnek azt mondta: "A CEU tudományos teljesítménye kiemelkedő, nagyon szerencsétlennek tartanánk, ha külföldre költözne". Kaptak már választ a korábbi megkeresésükre a kormánytól, de annak tartalmáról nem nyilatkozott. 

Az Index úgy tudja, a CEU mellett kiálló mostani MTA-határozatot az akadémikusok majdnem kétharmada szavazta meg.   

Az MTA elnöke a törvény aláírása előtt Áder Jánoshoz is fordult, amiben arra kérte az államfőt,

"tegyen meg mindent, hogy a CEU, ez a fontos oktatási intézmény és kutatóműhely zökkenőmentesen, a korábbi sikeres keretek között folytathassa munkáját."

Áder viszont simán aláírta a lex CEU-t.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.