Fél év alatt 11 milliárdot szór ki kampányra a Rogán-minisztérium Fidesz-közeli cégeknek

media
2017 május 12., 07:01
comments 74

Kedden közérdekű adatigényléssel éltünk a Miniszterelnöki Kabinetiroda irányába, hogy adják ki a kommunikációs minisztérium elmúlt fél éves szerződéseit. Rogán Antal tárcája csütörtökön elébe vágott a dolgoknak, és a kormány honlapján nyilvánosságra hozta a listát. 

A magyar kormány már tavaly több mint 10 milliárd forintot költött el menekültellenes kampányra baráti cégeknél, most fél éves periódus alatt költöttek el hasonló méretű összeget. 

A teljes listát itt lehet böngészni. Egyértelmű átrendeződés figyelhető meg a nagy kommunikációs cégek piacán: Balásy Gyula és cége a New Land Media Kft. vette át a legfontosabb munkákat. Korábban Csetényi Csaba HG 360 Reklámügynöksége, illetve a Network 360 Reklámügynökség Kft. - Affiliate Network Kft. konzorcium számított a legjelentősebb beszállítónak. 

Az MK január 4-én előbb 1,94 milliárd, majd február 14-én további  7,88 milliárd forint értékben szerződött a New Landdel "Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátására". 

Ez magyarul azt jelenti, hogy a kormányzati kampányok és a "Nemzeti Konzultációval" összefüggő kommunikációs feladatokat mostantól Balásy cége végzi el. A második keretszerződés decemberig szól, addig kell majd megvalósítani a tájékoztató kampánnyal összefüggő munkákat. Stratégiai kommunikációs feladatok ellátására további 85 millió, kommunikációs tréningek tartása, nyilvános szereplések nyomonkövetése, és a konzultáció kiértékelése tárgykörben még 3 millió forint értékben szerződött Rogánékkal a New Land. 

Csetényiék vállalata viszont kiszorulni látszik a legbelső Habony-Rogán körből. Azért sajnálni nem kell őket: a Network 360  - Affiliate Network páros november 29-én még 1,146 milliárd értékben szerződött az MK-val ugyanezen címszó, azaz  "Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos kommunikációs feladatok ellátása" alatt. A szerződés teljesítésének határideje 2017. augusztus 10.   

Balásy Gyula két éve azzal lett ismert a szélesebb nyilvánosságban, hogy kiderült, az ő Lounge Design nevű vállalata volt a kreatív megvalósítója a 2015-ben indult migránsellenes kormányzati plakátkampánynak, amire akkor még Csetényiek keretszerződése szerint került sor. Aztán az MK megatenderén Kuna Tibor és a Trinity Communications valamint Csetényi Csaba cége mellett váratlanul a New Land Media lett a harmadik kiválasztott cég. 

Részlet a New Land Media honlapjáról Balásy Gyulával.
photo_camera Részlet a New Land Media honlapjáról Balásy Gyulával és kolléganőivel. Fotó: www.newland.hu

Már hosszú hónapok óta lehetett hallani, hogy lassú átrendeződésre kerülhet sor a kommunikációs közbeszerzések terén. Idén márciusban már Balásyék csinálták a Magyar Nemzeti Bank bankjegycsere programjának kampányát is. A piaci hírek szerint ez nem jelent valódi politikai átrendeződést: Balásyról épp úgy Habony Árpádhoz közeli szakemberként beszélnek, mint Csetényi Csaba. Az eltolódás egyik oka állítólag az, hogy Rogán miniszternek elege lett abból, hogy lassan minden kommunikációs közbeszerzést "Rogán szomszédjának" tulajdonítanak. 

Az MK szerződéslistáján akad még 1-2 további érdekesség is. Szecsődi Balázs, Orbán Viktor hivatalos fotósával is a kommunikációs minisztérium szerződött, méghozzá 2016. decemberétől egészen 2018. áprilisig, 10 millió forint értékben. A minisztérium ezen túl 2016. áprilisától 2017. év végéig 40 millió forintos megállapodást kötött a Gerbeaud Gasztronómia Kft.-vel a miniszterelnök és a kormánytagok részvételével zajló alkalmi protokoll rendezvényeken történő étel- és italkiszolgálás nyújtására. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.