Versenyvizsgálatot indít az EU a Jaguar Land Rover Szlovákiába tervezett gyára ügyében

külföld
2017 május 24., 13:54
comments 31

A brit Jaguar Land Rover egy 1,4 milliárd eurós beruházás keretében hatalmas autógyárat nyitna a szlovákiai Nyitrán. Ehhez pedig a szlovák államtól nagyjából 125 millió eurós támogatást kapnak. Ez támogatási szint a legmagasabb, amit az EU belső szabályai még megengednek. Ennél többet azért nem, mert az EU így igyekszik biztosítani, hogy a tagállamok között ne alakuljon ki támogatási verseny a nagyberuházásokért, amivel nemcsak egymástól vennék el a fejlődési lehetőséget, de versengve mind jobban kiszolgáltatnák magukat a multicégeknek a beruházásokért cserébe.

photo_camera Margrethe Vestager. Fotó: AFP/JOHN THYS Fotó: John Thys/AFP

Szlovákia azonban az Margrethe Vestager, az EU versenypolitikai biztosa szerint meg is sérthette az állami támogatásra vonatkozó limiteket, a 125 millió eurón túl ugyanis további kedvezményeket nyújtott a Jaguar Land Rovernek az ingatlanvásárlás és az ügyintézés során.

Ezért uniós vizsgálat indul, amiben szeretnék tisztázni, Szlovákia nem sértette-e meg a vonatkozó szabályokat.

Ennek során meg fogják vizsgálni, hogy a Jaguar Land Rover esetleg gondolkodott-e abban, hogy más EU-tagállamban építsen gyárat, és hogy az állami támogatások milyen szerepet játszottak végül a Szlovákia melletti döntésben. A cég szerint csak Szlovákia és Mexikó volt versenyben a gyárért, Mexikó pedig nem EU-tagállam, így a vizsgálat során nem kell figyelembe venni.

Ha a vizsgálat során az EU megállapítja, hogy a támogatás bizonyos részét szabályellenesen nyújtotta a szlovák állam, akkor azt az autógyárnak vissza kell fizetnie Pozsonynak. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt