Az a baj, hogy Kövér László továbbment, amikor arról kérdeztük, miért gyalázza a 444-et

POLITIKA
2017 május 25., 07:55
comments 312

Az aktuális nemzeti konzultációhoz kapcsolódva fideszes politikusok hetek óta járják az országot, hogy lakossági fórumokon beszéljenek a kedvenc témáikról: Brüsszelről, Sorosról és a menekültekről. Egy ilyen rendezvényen támadta meg kollégámat egy fideszes csinovnyik, egy másikon pedig egy másik kollégámnak azt kellett végighallgatnia, hogy már a kormány hivatásos civilje, Dr. Ifj. Lomnici Zoltán is unja a műsort.

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Ez a műsor minden eseményen ugyanazt a forgatókönyvet követi.

  1. A házigazda polgármester vagy országgyűlési képviselő bemutatja a fontos fideszes vendéget.
  2. A fontos fideszes politikus egy - és mindig ugyanaz a - prezentáció előtt állva előadja, ami azon szerepel, valamint ami még eszébe jut.
  3. A közönség kérdezhet, a politikus válaszol.

A műsor legfontosabb eleme a néhány tucat diából álló prezentáció, rajta gondosan öszeválogatott, könnyen megjegyezhető képekkel-idézetekkel, amelyekkel kiválóan lehet hergelni az ilyesmire egyébként is fogékony fideszes közönséget. A forgatókönyvben fontos szerep jut a 444-nek is, egészen pontosan az én 2015 szeptemberében, az európai menekültválság csúcspontján írt, „Az a baj, hogy továbbmennek” című cikkemnek.

(Ha esetleg valaki nem olvasta volna, annak annyit érdemes tudnia, hogy a kicsit provokatív-kattintékony cím alatt két, viszonylag egyszerű gondolat volt hosszasan kifejtve. Egyrészt hogy nagyon szomorú, hogy a rendszerváltás óta nem tudtuk Magyarországot olyan hellyé tenni, ahol legalább a világ legszerencsétlenebb embereinek eszébe jutna itt maradni, miközben a német nirvána felé vándorolnak. Másrészt az, hogy a Magyarországot fenyegető demográfiai katasztrófa, amelynek keretében már talán a mi életünkben nyolcmillió köré fog csökkenni az ország lakossága, nem nagyon hagy más lehetőséget, ha sikeres jövőt akarunk magunknak, mint hogy beengedünk bevándorlókat/menekülteket. Egyik sem különösebben eretnek gondolat, talán nem véletlen, hogy az utóbbival mintha sok nyugat-európai ország is egyetértene.)

A szerda este Budapest XXII. kerületében, a budatétényi Klauzál Gábor Művelődési Központban fellépő Kövér Lászlót ezek a nüanszok nem érdekelték. Ő csak a szintén kiemelt Kunhalmi Ágnes- és Gyurcsány Ferenc-idézet után („szerintem beteg ember, nem szabad rá haragudni”), az én cikkem címével hergelte hallgatóságát. Majd arra rímelve közölte, hogy szerinte inkább az a baj, hogy engem nem vittek tovább azok a menekültek. A közönség imádta ezt a szellemességet, én viszont megszólítottként a program végeztével megpróbáltam megkérdezni a házelnököt. 

De az volt a baj, hogy Kövér László is továbbment:

link Forrás

Kár, mert egyébként Kövér László közel három órás műsora, amelyben önálló előadása után a megjelent, zömében nyugdíjaskorú közönség kérdéseire is válaszolt, egész érdekes volt. A Fidesz alapító generációjából Kövér az egyetlen - és a fiatalabb kormánypárti politikusok között is kevés ilyen akad - aki órákon át olyan szenvedéllyel tud kedvenc témáiról beszélni, ahogy például Orbán Viktor már évek óta nem. 

Kövér tényleg hisz valamiben, és szerda este Budatétényben úgy tűnt, hogy fáradhatatlanul képes dolgozni is a cél érdekében.

Kövér nemcsak szenvedélyes, hanem okos ember is, aki több kifejezetten értelmes, a primitív kormánypropagandánál jóval bonyolultabb gondolatot is kifejtett. Ezek természetesen teljesen hidegen hagyták a hallgatóságot. Beszélt például arról, hogy a hétfő esti manchesteri mészárlás erkölcsileg ugyanolyan, mint a magyarországi cigánygyilkosságok voltak. Hogy Nyugat-Európában talán a nagyon magas fiatalkori munkanélküliséggel kellene kezdeni valamit. És azt a kifejezetten provokatív, de elfogadható és eredeti gondolatot is felvetette, hogy azok a szociális segélyekből élő nyugati munkanélküliek az igazi rasszisták, akik azt mondják, hogy ennyi pénzért ők nem dolgoznak, csinálják csak meg a bevándorlók.

Voltak azonban olyan részei is az előadásnak, amikor Kövér hol önmagának mondott ellent, hol szöges ellentétét mondta annak, amit a kormány egyébként tesz, hol egyszerűen csak a valósággal állt hadilábon.

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Hosszasan beszélt arról, hogy a közös európai szociális pillér szépen hangzik, hiszen ki ne szeretne annyit keresni, mint egy osztrák, csak sajnos képességbeli különbségek vannak egy osztrák és egy magyar munkavállaló között. És hogy a nyugati országok csak el akarják venni az alacsony bérekből származó versenyelőnyünket, mert meg akarják akasztani a V4-országok felzárkózását.

Kövér elég zavaros okfejtése szerint bizonyos erők Magyarországon is Ukrajnát és Macedóniát akarnak, de azt sajnos nem fejtette ki, hogy pontosan mi volt a baj a korrupt kormányukat megdöntő kijevi tüntetőkkel, valamint a szintén korrupt kormányukat demokratikus választáson elzavaró szkopjeiekkel. Ennél már csak az volt kibogozhatatlanabb, amikor büszkén beszélt arról, hogy a kunokat is befogadtuk és megtanítottuk őket magyarként élni, alig néhány mondattal azután, hogy a közel-keleti bevándorlók integrálhatatlanságáról beszélt.

Igazán azonban csak az volt sokkoló, amikor a kétségtelenül intelligens, de talán a hatalomba kissé belecsavarodott Kövér olyan vad összeesküvéselméletekkel jött, amilyenek még a Facebookon sem jönnek minden nap szembe. A magyar országgyűlés elnökének alapállása az, hogy a nyugat züllik - szerinte elképzelhető, hogy néhány év múlva Magyarországnál rosszabb helyzetbe kerültek - és hogy több nyugat-európai országban 

a fehér embernek lassan „kicsengetnek”.

A menekültválságot Kövér szerint természetesen külső erők intézték, Európa háborúban áll, és csak az a kérdés, hogy a muszlim tömegben ki előretolt ágyútöltelék, ki igazi harcos, és persze hogy ki irányítja őket. Itt hangzott el az este legmegdöbbentőbb kijelentése: nem Soros György.

Jó ufóhívőként ugyanis Kövér szerint MINDENKI mögött áll VALAKI, és itt sem Soros magánbizniszéről van szó, hanem „állam alatti” szervek intéznek mindent. És hogy pontosan ki?

„Egy három betűs szervezet, amelynek C az első, A az utolsó betűje.”

Kövér ezért biztos is abban, hogy Soros után is lesz más, aki ilyesmivel foglalkozik. Sőt, abban is, hogy Francois Fillon francia elnöki esélyeit is ugyanezek az erők szabotálták el. (És nem az, hogy a jobboldali elnökjelöltről kiderült, iszonyatosan sok közpénzt játszott át a családtagjainak, ami nem tetszett a francia választóknak.)

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Ezeken az összeesküvéselméleteken még úgy-ahogy lehetett mosolyogni, de voltak Kövér műsorának kifejezetten visszataszító részletei is. Például amikor arról beszélt, hogy kiskorában kíváncsi volt, mi történik, ha minden színű festéket összekever, de aztán látta, hogy az eredmény gusztustalan. És amikor a minden fajgyűlölő ideológia alapjául szolgáló eugenetikához méltóan kijelentette, hogy 

„a kultúra genetikailag öröklődik”.

A mélypont azonban az volt, amikor előadta, hogy ezek az integrálhatatlan muszlimok még azt sem tudják, hogy a hölgyeket előre kell engedni az ajtóban. Néhány perccel korábban, amikor egy szándékosan rossz szemszögből fotózott Lendvai Ildikó-kép volt mögötte a kivetítőn, előbb megjegyezte, hogy „ezért elnézést kér”, szabadkozott, hogy „nem ő tette oda”, majd amikor a közönség fújolni kezdett, megnyomta a távirányító gombját: „na jó, gyorsan elkapcsolom”. Ezt Kövér olyan szellemesnek tartja, hogy az Index beszámolója szerint már legalább egyszer előadta. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.