Akkora a lopás a Budai Várban, hogy az már Lázáréknak is sok

bűnügy
2017 május 30., 08:28
comments 194

Az Index információi szerint a kormány illetve a Miniszterelnökség berkeiben készül egy titkos anyag, amely a Budai Vár és a Várkert Bazár elmúlt éves "pénzügyi gazdálkodását", pontosabban lerablását térképezné fel. 

A Miniszterelnökség felügyelete alatt működő, egyaránt az Ybl Miklós tér 6. alatt bejegyzett a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. környékén a gyanú szerint sorozatosak voltak

  • a pénzügyi szabálytalanságok, 
  • visszaélések,
  • törvénytelen közbeszerzések és uniós pénzlehívások,
  • előnytelen üzletek köttettek, 
  • köznyelven írva: folyamatos volt a lopás és a rablás. 

A cikk főszereplője a fideszes Gyutai Csaba, Zalaegerszeg egykori polgármestere, az üzemeltető cég ügyvezetője, aki korábban L. Simon László káderének tartottak Lázár János minisztériumában, de a túl sokat akaró költő-politikus kipaterolása után is meg tudta tartani bizalmi helyét a tárcánál. 

Az "átvilágítás" az indokolta az Index szerint, hogy olyan "gátlástalan, extrém" példák kerültek napvilágra, ami még "helikopterrel szolgáló, magamutogató közszolgák" világában is szemet szúrt. Az elmúlt évek tapasztalata alapján a vád előre nem egyeztetett lopás lehet.     

A sláger természetesen az ingatlan. Gyutai maga például két és fél éve teljesen ingyen lakik az egyik önkormányzati cég Logodi utcai lakásában, de előtte azért 5 millióért felpimpeltette a kerülettel. Lánya és barátja a Ráth György utcában bérelhetett lakást, olyan olcsón, hogy az a könyvvizsgáló szerint súlyosan károsította az önkormányzatot, de szép példa annak a 82 négyzetméteres Krisztina körúti lakásnak a bérbeadása is, amit 5478, azaz ötezernégyszázhetvennyolc forintért adott ki az I. kerület. 

Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
photo_camera Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Fotó: Youtube / ZTV

Van persze más is. Az Index szerint a két cég között rendszeres volt a dupla foglalkoztatás, az iratkezelési szabálytalanság, de előfordult, hogy szóbeli szerződések alapján történtek teljesítés nélküli, százmilliós kifizetések, a Miniszterelnökség pedig éveken át asszisztált ehhez. 

Mindeközben a Várgondnokság látványosan áron alul adott bérbe ingatlanokat a turistákra apelláló baráti vendéglátóegységeknek, így például a Gianni Bistro ötöd-, a Bazaar Étterem harmadáron, de a CBA Gourmet is piaci ár alatt bérelhetett ingatlant. Mindennek tetejébe, írja az Index, a jelentés szerint a nonprofit cégek szándékosan visszatartottak adatokat az átvilágítók előtt. 

Egészen elképesztő lajstrom alakul egyébként a budai várkerületben, ahol a két önkormányzati autót kapó kerületi polgármester ügyében már nyomoz a rendőrség.  

Nagy Gábor Tamás sem szeret sokat fizetni helyi ingatlanért: egykori feleség 80 ezerért bérelt egy 158 négyzetméteres tetőtéri pecot a Várban, de az egész kerület tele van sötétebbnél sötétebb ingatlanügyekkel. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.