A közmédia nagyon készült, hogy másodfokon is elítélik terrorizmusért a röszkei zavargót, de nem az előre kitalált forgatókönyv szerint alakultak a dolgok

Média
2017 június 16., 05:02

A Röszkénél zavargó Ahmed H. volt eddig az állami propagandagép A1 fő bizonyítéka mindenre, ami migráns. Őt első fokon 10 év börtönre ítélték terrorizmus miatt tavaly év végén. Orbán Viktor miniszterelnök villogott a súlyos büntetéssel, tavaly eleve a röszkei balhéra próbálták felhúzni a terrortörvényt.

Csütörtökön már a 11 perces déli Híradó is azzal indult, hogy ÉLŐBEN adják majd a Szegedi Ítélőtáblán tartott másodfokú pert, be is kapcsolták a bíróság előterét (Ezekben a percekben engedik be az újságírókat - mondta ÉLŐBEN a tudósító). A Híradóba egyébként semmilyen más anyag nem fért be ezen kívül.

Sőt, nem is volt formálisan vége a déli Híradónak, rögtön jött tárgyalóterem ÉLŐ, már a "Ma délután" című műsorblokkban. A bíróság ismertette az elsőfokú ítéletet, aztán az ügyész jött a vádbeszéddel. Ez 35 percig ment, akkor Ahmed kérte, hogy lazítsák meg a lábán a bilincset. A bíróság 15 perc szüntet rendel el 13:05-ig.

Vissza a stúdióba, ahol már ifjabb Lomniczi Zoltán válaszolt a terrorista ügyével kapcsolatos kérdésekre. Utána újra ÉLŐ a bíróságról, megint az előtérből jelentkezik a tudósító, aztán folytatódik a per közvetítése a tárgyalóteremből. Az ügyész tovább, aztán jött a védőbeszéd.

14:05-kor a vádlott, Ahmed H. kapott lehetőséget az utolsó szó jogán beszélni.

Azonnal lekeverték az élőt, egy hang nem jutott el Ahmedtől a nézőkhöz.

Vissza a stúdióba ifjabb Lomniczihoz. Kis bevágások jönnek 2015-ös felvételekkel, az archívumból Trócsányi igazságügyi miniszter és Bakondi kormánybiztos magyarázza el, mit érdemes gondolni Ahmed H. ügyéről.

Közben kiírják a képernyőre, hogy kivételesen a Kormányinfó 15:30-tól felvételről lesz csak látható; minden csúszik a NAGY TERRORISTA PER tudósítása miatt.

Az utolsó 20 percben már piros alapon van a képernyő közepén, hogy 15:05-kor ítélet ÉLŐBEN, le ne késse valaki.

Megint jön az ÉLŐ az előtérből, aztán az utolsó perceket ifjú Lomniczival lehet végigizgulni.

Nagyon rövid szünet következik, aztán jön az ítélet

- ígéri az utolsó szavaival a műsorvezető az online adás szerint 2 óra és 41 perc után, 14:53-kor. Egy gyors “Kommentár nélkül” blokk benne a 2015-ös röszkei zavargás kockáival.

14:55-kor ez az utolsó kép:

Itt az online adásblokknak vége szakad, és Lázár János főminiszter heti sajtótájékoztatójának két órás közvetítése jön, mintha végül nem is született volna ítélet csütörtök délután az évezred terrorperében.

De ez csak a látszat, mert elérhető a műsor folytatása, csak mintha el akarta volna rejteni valaki.

A "Ma délután" című műsor második része ugyanis az internetes műsorújságban valamiért három blokkal és három és fél órával arrébb tűnik fel, nem az első rész után, ahogy a valóságban következett.

A lényeg, hogy a folytatódik az ÉLŐ Terrorper, megint a bíróság épületének előteréből jelenti a tudósító, hogy már tényleg mindjárt ítélet.

Zoltánnak köszönjük, és kapcsolunk majd vissza az ítélethirdetésre

- mondja 15:06-kor a műsorvezető. A közönség tűkön ül, a stúdióban ifjú Lomniczi szolgáltat tartalmat az utolsó percekben. A beszélgetés ezután még 10 percig, 15:16-ig tart.

Ekkor újra a bíróság épületének tök üres előterét látjuk egy új köztévés riporterrel, mindenki más a tárgyalóban hallgatja, hogy mi a döntés. A közmédia nézői nem. 

Hiába szuggerálták több mint három órát a nézőket, közvetítették végig a tárgyalóból az első fokú ítélet ismertetését, a vádbeszédet és a védőbeszédet,

a Szegedi Ítélőtábla másodfokú döntését és annak indoklását végül nem adták ÉLŐBEN.

A riporter mondta el az üres előtérben, hogy hatályon kívül helyezték az első fokú ítéletet, benne a terrorizmussal és a 10 éves börtönbüntetéssel. Negyven másodpercig beszélhetett, nem tettek fel neki kérdéseket a váratlan döntéssel kapcsolatban. Az egész adás ezután már csak kevesebb, mint két percig tartott, és jött Lázár János főminiszter heti sajtótájékoztatójának közvetítése, az ígértnél kicsit korábban.

Ezzel a képpel búcsúzott a stúdió.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.