A Momentumról és a széttöredezett ellenzékről ír az Economist

2017 június 21., szerda 18:15
403

.Fekete-Gyõr András, a Momentum Mozgalom elnöke beszédet mond a Momentum Mozgalom Európához tartozunk! jelmondattal meghirdetett demonstrációján a fõvárosi Hõsök terén 2017. május 1-jén

"Egy új liberális párt hívja párbajra az autokrata Orbán Viktort" címmel jelentetett meg elemzést a magyarországi belpolitikai helyzetről az Economist. 

A cikk középpontjában Fekete-Győr András és a Momentum Mozgalom állnak, de a lap végigveszi a magyar ellenzék hányatott helyzetét is, és összességében nem fest túl optimista képet a kormányellenes erők számára a 2018-as választások előtt.  

Tárgyalják a Momentum fejlődéstörténetét az olimpiai pályázat meglékelésétől a mozgalommá válásig. Ami magyar olvasók számára újdonságként hathat, hogy a megszólaltatott momentumosok Emmanuel Macront és az En Marche! sikerét tekintik inspirációnak. Fekete-Győr annyiban húzza alá ezt a párhuzamot, hogy a törésvonal itt sem bal és jobb, hanem nyitottság és zártság között húzódik.  

A cikk viszonylag reálisan láttatja az erőviszonyokat, és megállapítja, hogy az ellenzéki térfélen sok egymással versengő párt áll rajthoz, ez pedig összességében a Fidesznek kedvez. Szó esik az őszödi beszéd óta politikailag megtépázott, de még lábon álló Gyurcsány Ferencről, és a masírozó, vérvádazó harci alakulatból néppártosodni igyekvő Jobbikról is, amely a pozicionálás közben elveszítheti korábbi radikális szavazóit. 

Pedig, állapítja meg az Economist, Orbán talán sebezhetőbb most, mint valaha. A CEU-törvény elleni tiltakozás új lökést adott az ellenállásnak és elégedetlenségnek, ami után 80 ezren is tüntettek az utcákon, és a korrupció mellett az orosz befolyás növekedése is állandó támadási felületet ad az ellenzéknek. 

"A kormány támogatottság januárról áprilisra 37-ről 31-ig esett. A magyar liberálisok nem engedhetik meg maguknak, hogy elengedjenek egy újabb lehetőséget, mert ha a Orbán folytatja a civil szektor szorongatását, következő talán már nem is lesz" - zárja baljós esélylatolgatását a liberális hetilap.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt