A Momentumról és a széttöredezett ellenzékről ír az Economist

POLITIKA
2017 június 21., 18:15
comments 377
.Fekete-Gyõr András, a Momentum Mozgalom elnöke beszédet mond a Momentum Mozgalom Európához tartozunk! jelmondattal meghirdetett demonstrációján a fõvárosi Hõsök terén 2017. május 1-jén
photo_camera .Fekete-Gyõr András, a Momentum Mozgalom elnöke beszédet mond a Momentum Mozgalom Európához tartozunk! jelmondattal meghirdetett demonstrációján a fõvárosi Hõsök terén 2017. május 1-jén Fotó: Marjai János/MTI/MTVA

"Egy új liberális párt hívja párbajra az autokrata Orbán Viktort" címmel jelentetett meg elemzést a magyarországi belpolitikai helyzetről az Economist. 

A cikk középpontjában Fekete-Győr András és a Momentum Mozgalom állnak, de a lap végigveszi a magyar ellenzék hányatott helyzetét is, és összességében nem fest túl optimista képet a kormányellenes erők számára a 2018-as választások előtt.  

Tárgyalják a Momentum fejlődéstörténetét az olimpiai pályázat meglékelésétől a mozgalommá válásig. Ami magyar olvasók számára újdonságként hathat, hogy a megszólaltatott momentumosok Emmanuel Macront és az En Marche! sikerét tekintik inspirációnak. Fekete-Győr annyiban húzza alá ezt a párhuzamot, hogy a törésvonal itt sem bal és jobb, hanem nyitottság és zártság között húzódik.  

A cikk viszonylag reálisan láttatja az erőviszonyokat, és megállapítja, hogy az ellenzéki térfélen sok egymással versengő párt áll rajthoz, ez pedig összességében a Fidesznek kedvez. Szó esik az őszödi beszéd óta politikailag megtépázott, de még lábon álló Gyurcsány Ferencről, és a masírozó, vérvádazó harci alakulatból néppártosodni igyekvő Jobbikról is, amely a pozicionálás közben elveszítheti korábbi radikális szavazóit. 

Pedig, állapítja meg az Economist, Orbán talán sebezhetőbb most, mint valaha. A CEU-törvény elleni tiltakozás új lökést adott az ellenállásnak és elégedetlenségnek, ami után 80 ezren is tüntettek az utcákon, és a korrupció mellett az orosz befolyás növekedése is állandó támadási felületet ad az ellenzéknek. 

"A kormány támogatottság januárról áprilisra 37-ről 31-ig esett. A magyar liberálisok nem engedhetik meg maguknak, hogy elengedjenek egy újabb lehetőséget, mert ha a Orbán folytatja a civil szektor szorongatását, következő talán már nem is lesz" - zárja baljós esélylatolgatását a liberális hetilap.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.