A Momentumról és a széttöredezett ellenzékről ír az Economist

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

.Fekete-Gyõr András, a Momentum Mozgalom elnöke beszédet mond a Momentum Mozgalom Európához tartozunk! jelmondattal meghirdetett demonstrációján a fõvárosi Hõsök terén 2017. május 1-jénFotó: Marjai János/MTI/MTVA

"Egy új liberális párt hívja párbajra az autokrata Orbán Viktort" címmel jelentetett meg elemzést a magyarországi belpolitikai helyzetről az Economist. 

A cikk középpontjában Fekete-Győr András és a Momentum Mozgalom állnak, de a lap végigveszi a magyar ellenzék hányatott helyzetét is, és összességében nem fest túl optimista képet a kormányellenes erők számára a 2018-as választások előtt.  

Tárgyalják a Momentum fejlődéstörténetét az olimpiai pályázat meglékelésétől a mozgalommá válásig. Ami magyar olvasók számára újdonságként hathat, hogy a megszólaltatott momentumosok Emmanuel Macront és az En Marche! sikerét tekintik inspirációnak. Fekete-Győr annyiban húzza alá ezt a párhuzamot, hogy a törésvonal itt sem bal és jobb, hanem nyitottság és zártság között húzódik.  

A cikk viszonylag reálisan láttatja az erőviszonyokat, és megállapítja, hogy az ellenzéki térfélen sok egymással versengő párt áll rajthoz, ez pedig összességében a Fidesznek kedvez. Szó esik az őszödi beszéd óta politikailag megtépázott, de még lábon álló Gyurcsány Ferencről, és a masírozó, vérvádazó harci alakulatból néppártosodni igyekvő Jobbikról is, amely a pozicionálás közben elveszítheti korábbi radikális szavazóit. 

Pedig, állapítja meg az Economist, Orbán talán sebezhetőbb most, mint valaha. A CEU-törvény elleni tiltakozás új lökést adott az ellenállásnak és elégedetlenségnek, ami után 80 ezren is tüntettek az utcákon, és a korrupció mellett az orosz befolyás növekedése is állandó támadási felületet ad az ellenzéknek. 

"A kormány támogatottság januárról áprilisra 37-ről 31-ig esett. A magyar liberálisok nem engedhetik meg maguknak, hogy elengedjenek egy újabb lehetőséget, mert ha a Orbán folytatja a civil szektor szorongatását, következő talán már nem is lesz" - zárja baljós esélylatolgatását a liberális hetilap.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.